Er is een groot risico dat de heropleving van het aantal Covid-19 besmettingen het wereldwijde economische herstel tegen het einde van het jaar tot stilstand zal brengen, aldus een peiling van Reuters bij 500 economen. Een meerderheid hiervan verwacht dat de opleving volgend jaar, zwakker zal zijn dan aanvankelijk gedacht.
Regeringen en centrale banken over de hele wereld hebben biljoenen dollars aan stimulansen in de economie gepompt. Hierdoor konden de meeste economieën vrij goed herstellen van de diepe recessie. De tweede golf van Covid-19 besmettingen die nu aan de gang is, kan dit herstel echter volledig teniet doen.
Bijna driekwart van de ondervraagden gaven aan dat de heropleving van het virus een groot risico inhield om het huidige economisch herstel nog dit jaar een halt toe te roepen.
In de tussentijd is er geen enkel teken dat het Covid-19 virus op korte termijn zal verdwijnen. De Verenigde Staten, Rusland en Frankrijk hebben de afgelopen dagen een recordaantal nieuwe gevallen geregistreerd. Verschillende landen in Europa hebben hiernaast nieuwe beperkingen ingevoerd.
Rollercoaster
Voor verschillende economieën is 2020 werkelijk een rollercoaster geweest. In het voorjaar maakten ze de diepste krimp ooit door, gevolgd door het snelste herstel ooit om vervolgens in het huidige kwartaal weer in de problemen te komen.
Economisch gezien moet er nog een periode van 6 maanden of meer overbrugd worden voordat er een vaccin substantiële verlichting kan bieden. Op korte termijn zal dit zwaar wegen op de activiteit. Overheden kunnen hiernaast ook geen geld in de economieën blijven pompen.
Stefan Koopman, econoom bij Rabobank, stelt:
2020 was een echte rollercoaster. Van onwetendheid in Q1 tot lockdowns en een economische implosie in Q2 tot een opleving in Q3 tot eindelijke nieuwe problemen in Q4.
Bron: Reuters
Foto: iStock