Batterij smartphone laptop

Wat zou jij ervan vinden als je nooit meer de batterij van je gsm of laptop zou moeten vervangen? Het lijkt onmogelijk. 10 jaar na de eerste smartphone moeten we nog altijd om de x-aantal jaar een nieuw toestel kopen omdat de batterij niet meer zo goed werkt. Maar daar kan wel eens verandering in komen.

Wetenschappers aan de Universiteit van Californië hebben per ongeluk een batterij ontworpen die volgens de testen tot 400 jaar kan meegaan. Een groep van studenten was aan het project begonnen met het idee batterijen te testen met nanodraden, maar dit hadden ze nooit verwacht.

Nanodraden zijn zeer sterke geleiders omdat ze over een grote oppervlakte elektronen kunnen vasthouden. Maar ze zijn ook heel fragiel waardoor ze slechts enkele oplaadbeurten meegaan. Maar door deze nanodraden samen te voegen met goud en een bepaalde gel, hoopte de wetenschappers het aantal herlaadbeurten te verhogen.

Uiteindelijk kon het team de batterij 200.000 keer opladen in 3 maanden zonder dat de batterij aan vermogen moest inleveren. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de batterij 400 jaar kan meegaan. Normale batterijen beginnen na 5.000 à 6.000 herlaadbeurten vermogen te verliezen, 7.000 maximum.

De onderzoekers zijn echter nog niet zeker waarom deze combinatie nu juist een superbatterij creëert. Aangezien goud niet goedkoop is, gaat het team nog op zoek naar alternatieven vooraleer ze het product gaan commercialiseren.

Bron: Business Insider