Pokemon Go De aandelenkoers van Nintendo steeg op maandag 25% en deed daar op dinsdag nog eens 12% bij. Het immense succes van ‘Pokemon Go’ maakt van Nintendo ineens een zeer populair aandeel. Maar is dat wel terecht? Het doet ons alvast denken aan een vorige ‘hit’ van het bedrijf … de Nintendo Wii. Nintendo kent zijn beste periode sinds het aandeel op de beurs noteert, zo’n 33 jaar geleden. Beleggers vallen niet enkel voor de nieuwe app (die al populairder is dan Tinder) maar ook voor het aandeel. ‘Pokemon Go’ moet dan ook de nieuwe geldkoe worden van het Japanse bedrijf. Toch kan je je daar wat vragen bij stellen. ‘Pokemon Go’ is tot op heden nog steeds maar 1 spel, een one-hit wonder… en dat was de gameconsole Wii 10 jaar geleden ook.

De Wii vs Pokemon Go

De Wii was een echte revolutie doordat je met bewegingen een virtueel spel kon spelen. Het was plezant, de kinderen kwamen uit hun zetel en … beleggers dachten dat Nintendo de wereld ging veroveren. Maar dat sprookje duurde niet lang … en met de ontnuchtering volgde de beurskoers. Nintendo Wii Pokemon Go Uit de ontnuchtering van de Wii is in feite ‘Pokemon Go’ ontstaan. Nintendo ging op zoek naar een spel dat niet gespeeld moest worden op de eigen console maar op toestellen die het zelf niet maakte: smartphones. Echter, omzet genereren met populaire one-hit wonder apps is dikwijls geen goede strategie om omzet te creëren op lange termijn.

Wat doe je als belegger?

Het spel is op zeer korte tijd razend populair geworden, maar het blijft een gratis spel. De meeste reviews zijn positief en het spel krijgt voornamelijk 5 sterren. Maar dat wil niet zeggen dat zich dat ook omzet naar in-app aankopen, het business model van dergelijke spelletjes. Het is dan ook maar de vraag of de stijging met 50% sinds begin deze maand gerechtvaardigd is. Als belegger moet je goed oppassen met dergelijke hypes. Je Wi(i)l niet opnieuw tegen de lamp lopen.