Bunker_in_de_dijk_bij_Koehool_2

‘Preppers’, zo noemen ze in de Verenigde Staten mensen die zich voorbereiden op het einde van de wereld. En ‘preppers’ zijn er steeds meer. De onzekerheid die er heerst in de wereld zorgt ervoor dat de superrijken zich steeds meer voorbereiden. Operaties, geld verstoppen, land of huizen in het buitenland kopen als toevluchtsoord, … er worden zelfs vergaderingen georganiseerd om van elkaar te leren. Weten de superrijken iets dat wij niet weten?

Nieuw-Zeeland is een populair ‘toevluchtsoord’ voor de superrijken. Onder andere miljardair Peter Thiel kocht er recent een buitenverblijf en vroeg er het burgerschap aan. Steve Huffman, oprichter van Reddit, liet zelfs zijn ogen opereren omdat in tijden van chaos het heel moeilijk kan zijn om aan lenzen of brillen te geraken.

Het toont aan dat de superrijken het zaakje niet meer 100% vertrouwen.

De meeste superrijken creëren een toevluchtsoord, eventueel met een bunker. Hier kunnen ze naartoe wanneer de wereld in complete chaos valt. Ze hebben daar ook de nodige voorzieningen om lange tijd te kunnen schuilen.

Voormalige Facebookmedewerker Antonio Garcia Martínez legt de vinger op de pols waarom deze ‘preppers’ zo ver gaan …

‘De mensen geloven dat het altijd goedkomt. Ze geloven dat hun munt zijn waarde zal behouden, ze geloven dat er altijd een vreedzame overdracht van macht zal zijn, ze geloven dat het land werkt omdat het werkt, … maar niemand kan garanderen dat dit zo blijft.’

Wat heb je allemaal nodig wanneer het einde van de wereld daar is?

Preppers hebben de laatste jaren steeds meer middelen om te investeren in maatregelen om zich te beschermen tegen het einde van de wereld. Ze kopen bijvoorbeeld gouden munten én Bitcoin om geld aan te houden buiten het officiële financiële systeem.

Er worden zelfs meetings georganiseerd om tips en ervaringen onder de preppers met elkaar te delen. Ze praten over back-up plannen, vluchtroutes, een tweede paspoort, en landen die het beste dienen als vluchthaven.

De meeste preppers geloven niet echt in het einde van de wereld, maar de investeringen die ze doen kosten slechts een fractie van hun welvaart. Het is niet onlogisch dat ze zich indekken voor een onwaarschijnlijke maar niet onmogelijke gebeurtenis.

Bron: CNBC