De overname van SolarCity door Tesla Motors voelt vreemd aan voor veel analisten en beleggers. De aankondiging vernietigde meer waarde dan de deal zelf. Dit wijst erop dat beleggers niet tevreden zijn. Het praatje over een geïntegreerd bedrijf klinkt mooi. Is dit dan een meesterzet van Elon Musk of een bailout van SolarCity.

Elon Musk zelf is met 23% van de aandelen nauw betrokken bij SolarCity. Dit bedrijf wordt gemanaged door zijn neef, Lyndon Rive. Musk zelf verloor aan de overname zelf zo’n $500 miljoen doordat de aandelen van Tesla harder daalden dan de aandelen van SolarCity stegen.

Is dit nu een bailout of een consolidatie? Of beide?

Scenario 1: Musk to the rescue

De aandelen van SolarCity hebben een erbarmelijk 2016 achter de rug. De beurskoers staat 60% lager dan in het begin van het jaar. SolarCity probeert de overstap te maken van een bedrijf dat zonnepanelen least naar een bedrijf dat geld leent aan klanten om zonnepanelen te plaatsen. Dit compliceert alles. Veel analisten op Wall Street begrijpen het business model niet meer. SolarCity is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van installatie van zonnepanelen, maar het verliest honderden miljoenen cash per jaar. Het dieptepunt werd in mei bereikt toen een analist vroeg “What is SolarCity?”

Scenario 2: Het imperium breidt uit

Anderzijds weet Elon Musk als geen ander een deal te maken. De aandelen van SolarCity stonden op het laagste punt sinds 2013. Na de overname met een premie van ongeveer 25% is de overnameprijs nog steeds goedkoop. Een goede integratie van SolarCity maakt van Tesla een verticaal geïntegreerd bedrijf zoals er geen ter wereld bestaat. Lees hier meer daarover. Belangrijk onderdeel echter in deze geïntegreerde structuur is de batterij. Hier staat of valt het business model mee. De batterij moet er namelijk voor zorgen dat de zon van overdag de auto (en andere toestellen) van ’s nachts van energie kan voorzien.

Zonnepanelen met batterijen

En dat onderdeel is momenteel een zwakke schakel. Letterlijk honderden bedrijven werken aan een technologie om de functie van de batterij te verbeteren, grote en kleine spelers. Tot op heden heeft Tesla zich nog lang niet weten te onderscheiden van de rest. En Tesla heeft weinig tot geen ervaring in massaproductie. Dat verhaal moet nog helemaal beginnen voor de bedrijven van Elon Musk. Musk toont alvast een enorme ambitie en heeft vroeger als eens meer op het juiste paard gewed. De hele verticale integratie is ook een gok, als is het wel een berekende en inspirerende gok.