Tesla en olieindustrie

Tesla rapporteerde onverwacht een winst over het 3e kwartaal. Elon Musk steekt hiermee zijn middenvinger op naar de analisten die Tesla de laatste maanden op de korrel nemen. Maar zelfs na de eerste winst in 8 kwartalen blijven de analisten sceptisch.

In augustus stuurde Musk nog een mail naar de Tesla-medewerkers met de vraag om de kosten zo laag mogelijk te houden en al het mogelijke te doen om zo veel mogelijk auto’s af te leveren. Op die manier kon Tesla nog eens zwarte cijfers rapporteren, aldus de CEO. En daar is Tesla alvast in geslaagd.

Analisten zijn echter sceptisch omdat Tesla een opbrengst van $139 miljoen rapporteerde voor ‘clean car credits’, omdat de onderneming zuivere wagens produceert, en daarvoor een vergoeding krijgt. Dit is veel meer dan verwacht.

Zero emissie Tesla

Ook werden er veel kosten opgespaard voor het 4e kwartaal. Terwijl in de eerste 9 maanden $759 miljoen kosten werden geboekt, verwacht men voor het 4e kwartaal $1 miljard bijkomende kosten voor de productie van de Model 3 en de Gigafabriek.

Maar Elon Musk benadrukte dat Tesla onder de huidige omstandigheden geen extra geld moet ophalen om de productie van de Model 3 te financieren. Ook de overname van SolarCity zou geen probleem vormen. Die overname zou cash neutraal zijn of zelfs kunnen bijdragen aan de cash flow in het 4e kwartaal. Met de kwartaalwinst boekt Tesla in 1 kwartaal zelfs meer winst dan de volledige olie-industrie in 2015 (die door de daling van de olieprijs met verlies draaide)

Verkoop auto's Tesla

Tesla verkocht 24.821 auto’s in het 3e kwartaal en verwacht meer dan 25.000 auto’s te verkopen in het laatste kwartaal. Dat zou het totaal voor 2016 rond 80.000 auto’s brengen. De productie van de model 3 gaat in 2017 van start. Er zijn al 373.000 pre-orders. In 2018 plant Elon Musk 500.000 auto’s te verkopen.

Bron: Bloomberg

Lees ook: Technologie Rapport – ALERT: Tesla Motors (TSLA)