De wereldeconomie draagt opnieuw een tikkende tijdbom. Tijdens de vorige crisis zorgde een vastgoedbubbel voor een ongeziene ravage op de aandelenmarkt. Hoewel de aandelenmarkt ook nu opnieuw overgewaardeerd lijkt, is het vooral de obligatiemarkt die de wereldeconomie anno 2016 aan diggelen kan rijden. Bijna $8 biljoen (= $8.000 miljard) aan overheidsobligaties hebben een rentevoet onder nul. Steeds meer obligatiebeleggers kopen obligaties met een langere looptijd – zelfs tot 100 jaar – om nog enige vorm van rendement te vinden. Het grote gevaar hierbij is dat hoe langer de looptijd, hoe gevoeliger voor een stijging van de rentevoet waarbij de tijd onder de bom genadeloos naar 0 tikt. Japanse obligatiemarkt Doordat centrale banken heel de markt van overheidsobligaties naar hun hand zetten, moeten obligatiefondsen meer risico’s nemen met de restjes die nog overblijven. Volgens Bank of America zou een stijging van 0,50 procent op de rentevoeten al $1,6 biljoen aan waarde wegvegen.

Obligatiemarkt heeft niet veel nodig om te crashen

Momenteel zetten vooral de ECB en de Bank of Japan druk op de globale obligatiemarkten. De gemiddelde rentevoet van $48 biljoen aan obligaties in de BofA Merrill Lynch Global Broad Market Index daalde eerder deze maand nog naar een diepterecord van 1,29 procent. Er is niet veel nodig om grote verliezen te krijgen. Negatieve rentevoeten obligatiemarkt

Obligatiemarkt was nog nooit zo duur

Maar niet alleen de rentevoet daalt naar een historisch dieptepunt, de gemiddelde duurtijd van de obligaties stijgt naar een historisch hoogtepunt. En dat is de meest giftige cocktail voor de obligatiemarkt. In april stond de gemiddelde duurtijd op 6,84 jaren. Dit betekent een verlies van 6,84 procent voor iedere 0,01 procent stijging van de rentevoet. Bill Gross en Jeffrey Gundlach het een jaar geleden nog over de “short of a lifetime”. De 10-jarige rentevoet voor Duitse staatsobligaties stond toen op 0,05%, m.a.w. wie €100.000 ontleende aan de Duitse overheid kreeg daarvoor de 10 daaropvolgende jaren ieder jaar … €50. Duitse Bund 2015 In minder dan 2 maanden steeg de Duitse rentevoet van 5 basispunten tot 106 basispunten, m.a.w. van 0,05% naar 1,06%. Een beweging met een factor 20. Wie in die 2 maanden de Duitse Bund shorte, werd rijk. Als de tijdbom onder het wereldwijde obligatietonneel ontploft, kunnen we ook hier hetzelfde zien gebeuren en dan zal de financiële crisis van 2008-09 verbleken in het niets.