Veel jongeren missen een ongelooflijk grote kans. Ze kunnen rijk worden zonder veel moeite, maar omdat ze geen gebruik maken van enkele zeer eenvoudige principes, slaagt daar 95% niet in. Tony Robbins, de energieke Personal Finance Coach, interviewde 50 van Wall Street’s beste beleggers en kwam tot de conclusie dat jongeren slechts 3 eenvoudige tips moeten volgen.

Robbins interviewde grootheden als Ray Dalio, Jack Bogle en JPMorgan Asset Management CEO Mary Callahan Erdoes. Zijn doel was om een beter inzicht te krijgen wat jongeren moeten doen om financiële rijkdom te vergaren.

Er is echter ook 1 ding dat veel jongeren over het hoofd zien vóór ze beginnen beleggen. Je hebt namelijk een back-plan nodig vóór je naar de aandelenmarkt gaat. Dat wil zeggen dat je een noodfonds klaar moet hebben waarmee je 3 tot 6 maanden kan overleven in geval van een financiële tegenslag zoals een ontslag of ziekte.

Eens dit noodfonds in orde is, kan je beginnen beleggen volgens deze 3 tips.

# 1. Maak zo snel mogelijk gebruik van de kracht van samengestelde interest

De grootste fout die jongeren maken, is dat ze geen gebruik maken van het 8e Wereldwonder. Samengestelde interest kan van een klein bedrag een groot bedrag maken, maar dat heeft tijd nodig.

Het principe is simpel. Kijk maar naar dit voorbeeld …

Stel dat 2 goede vrienden, Joey en Bob, iedere maand €300 beleggen op de aandelenmarkt aan een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 10%. Joey belegt dit bedrag tussen zijn 19e en 27e, in het totaal €28.000. Bob gaat eerst nog wat feesten en spaart hetzelfde maandelijkse bedrag pas tussen zijn 27e en 65e, in het totaal €140.000. Toch heeft Joey op de leeftijd van 65 meer geld (€1.863.287) dan Bob (€1.589.733).

Dat is wat samengestelde interest kan doen op lange termijn.

# 2. Diversifieer

Je kan niet alles beleggen op dezelfde plaats en hopen dat je de jackpot wint. Hoop is een slechte strategie. Je moet diversifiëren tussen aandelen, obligaties, vastgoed, dividenden, goud en zilver, grondstoffen, kleine en grote aandelen, … Je werkt hiervoor best samen met een gespecialiseerd team.

# 3. Automatiseer

Beleggen moet een gewoonte worden. Het is niet eenvoudig in het begin om geld automatisch over te schrijven naar je spaar- of beleggingsrekening. Dat geld kan je dan niet meer uitgeven. Maar je kan je niet inbeelden welke financiële vrijheid dit schenkt op lange termijn, besluit Tony Robbins.

Bron: Business Insider