cacaoprijzen De cacaoprijzen zijn gestegen tot het hoogste niveau in 39 jaar. Voor chocolademakers, die cacao als basisgrondstof gebruiken, is dat geen goed nieuws. Gelukkig noteren de prijzen op de internationale markten in pond: de Brexit en de daaropvolgende daling van het pond komt dus als een zegen. 

Cacaoprijzen niet te houden

De cacaoprijzen zitten in de lift, is te lezen op Bloomberg: de futuresprijzen voor levering in september gingen op de ICE Futures Europe marktvloer per metrische ton naar 2.518 pond, het hoogste niveau sinds 1977. De prijs voor de basisgrondstof voor chocolade is al vijf jaar aan het stijgen. Droog weer in West-Afrika, waar het grootste deel van cacao wordt geproduceerd, zorgt voor tekorten. De ratio die de voorraden tegenover de consumptie zet (stocks-to-use ratio) zou terugvallen tot 34,3%, volgens de laatste vooruitzichten van de International Cocoa Organization (ICO). Dat is het laagste niveau in 31 jaar. En nog kan deze ratio lager want in 1977 noteerde ze op een absoluut dieptepunt van 19,1%.

Niet in andere munten

Terwijl de prijzen in ponden sinds de Brexit-stemming met 10% zijn gestegen zijn ze zowel in euro (zoals u kunt zien hieronder, prijzen in euro) als in dollar met enkele procenten gedaald. De fameuze daling van het pond sinds het referendum heeft daar voor gezorgd. Aangezien de meeste chocoladeproducenten cacao kopen in euro’s of dollars, is cacao voor hen niet duurder geworden maar juist goedkoper.  cacao

Cacaoprijzen verder omhoog?

Hoewel Brexit gevolgen had voor de cacaoprijzen in Londen, zullen de gevolgen van de stemming op de brede economie, het vertrouwen en de groei eerder negatief zijn. “Deze elementen zullen op de cacaoprijzen voor de lange termijn wegen,” zegt Edward George, actief bij Ecobank Transnational. “Als de economie vertraagt, valt de vraag naar chocolade immers terug.” De voorbije negen maanden daalden de chocoladeverkopen trouwens al met 2%.