Aandeel Royal Dutch Shell “We zijn meer een gasbedrijf dan een oliebedrijf’, dat zegt Royal Dutch Shell CEO Ben van Beurden. De globale energiemarkt verandert in snel tempo waarbij fossiele brandstoffen het onderspit moeten delven. Waar ligt dan de toekomst van bedrijven zoals Shell? Van Beurden zet vooral in op aardgas. Deze strategie werd kracht bijgezet door de overname van BG Group voor $54 miljard die in februari werd afgerond. Deze overname speelt een cruciale rol in de toekomst van Shell. Inclusief BG Group beschikt Royal Dutch Shell over gasvelden en LNG installaties over heel de wereld. Het Nederlands-Brits bedrijf heeft 20% van de globale LNG markt in handen, dubbel zoveel als zijn dichtste concurrent ExxonMobil. Aandeel Royal Dutch Shell LNG Markt

Royal Dutch Shell en hernieuwbare energie

Aardgas wordt aanzien als de belangrijkste grondstof in de transitie tussen fossiele brandstoffen (steenkool en olie) naar hernieuwbare energie. Gasinstallaties zijn groener dan steenkool, ze zijn goedkoper in aanbouw en gemakkelijk aan en af te zetten waardoor ze complementair zijn met zonne- en windenergie. Royal Dutch Shell werkt ook aan een markt voor voertuigen die rijden op aardgas, vooral schepen en vrachtwagen waarvan men verwacht dat deze niet op elektriciteit zullen gaan rijden. Volgens Ben van Beurden is aardgas dan ook geen transitiegrondstof maar een interessant onderdeel van een goede energiemix.

Verkeerde gok?

Analist Jim Chanos, een notoir shorter, verwacht echter een overaanbod aan LNG. Vooral door de groeivertraging in de Oosterse landen is er minder vraag naar LNG terwijl het aanbod stijgt. De prijs voor LNG Noordoost Azië daalde de afgelopen 12 maanden al 30%. Maar ook de opmars van groene energie zal het niet evident maken voor aardgas om de wereld te veroveren. Investeringen in hernieuwbare energie liggen dubbel zo hoog als investeringen in fossiele brandstoffen en de technologie om energie op te slaan met batterijen neemt sterk toe.

De transformatie naar hernieuwbare energie gaat sneller dan de meeste oliebedrijven beseffen, zegt Mark Moody-Stuart, voormalig bestuurslid bij Royal Dutch Shell en nu in de raad van bestuur bij oliegigant Aramco.

Royal Dutch Shell heeft echter een traditie om trends te herkennen voor anderen dat doen. Het erkende ook meer dan anderen de noodzaak om de uitstoot van CO2 te verlagen en te investeren in groene energie. Dit jaar creëerde Shell een onderdeel dat zich richt tot hernieuwbare energie. De toekomst van Royal Dutch Shell ligt dus allerminst bij olie maar de grootste uitdaging ligt bij de opmars van hernieuwbare energie. Bron: Bloomberg