(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft een goede dag achter de rug en de AEX sloot 1,5 procent hoger op 518,36 punten.

“We zitten in een herstelmodus”, zei analist Andre Brouwers van Het Beleggingsinstituut. De bodems op de zone 515 tot 518 punten “zijn aangestampt, en vanaf daar kun je bouwen”, aldus Brouwers.

De analist ziet ruimte tot de zone 528 tot 534 punten, waar een “zware” weerstand ligt.

Brouwes ziet een zelfde beeld in de VS, waar de S&P 500 index de 2.700 punten achter zich heeft gelaten en het vizier inmiddels weer is gericht op de oude bodem op 2.850 punten.

De kwartaalresultaten in Amerika werden overwegend goed ontvangen, met bijvoorbeeld stevige koerswinsten voor Goldman Sachs en Morgan Stanley. “Maar wat tegenvalt, wordt hard afgestraft”, concludeerde Brouwers.

Toch is de analist positief gestemd over het huidige cijferseizoen. De meeste bedrijven zullen volgens Brouwers leveren wat de markt verwacht. Daardoor zal de focus vooral komen te liggen op de eerste verwachtingen voor 2019..

Op het macro-economische vlak hadden beleggers vandaag oog voor onder meer de Amerikaanse industriële productie in september en de Duitse conjunctuurindicator van ZEW. Terwijl de ZEW flink daalde, produceerde de Amerikaanse industrie juist meer.

In China bleken de consumentenprijzen in september op jaarbasis opnieuw in een hoger tempo te zijn gestegen, terwijl de producentenprijzen juist minder hard stegen.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1585. Voorbeurs was dit 1,1575. Olie werd iets goedkoper.

Stijgers en dalers

In de AEX won Altice 3,6 procent. Een Franse krant meldde dat er meerdere partijen interesse hebben om met Altice samen te werken in een glasvlezelproject in Frankrijk. Verder denken analisten van Bank of America dat de kans stijgt dat Bouygues een bod doet op SFR van Altice.

Signify was koploper en won 3,7 procent ASML, dat woensdag de boeken opent, dikte 3,2 procent aan. Analisten verwachten dat ASML de eigen doelen heeft gehaald.

Slechts één fonds eindigde in het rood. Ahold Delhaize leverde een half procent in nadat de Amerikaanse concurrent Walmart ambitieuze online plannen ontvouwde. “Met de ambitie om met online 35 procent te groeien, lijkt het waarschijnlijk dat Walmart hier marktaandeel pakt ten opzichte van de concurrentie. Ahold Delhaize zit met zijn groei in online in de Verenigde Staten onder de tien procent”, aldus een analist van ABN AMRO.

In de Midcap won TKH 6,2 procent. Voorbeurs werd de overname van Lakesight Technologies gemeld. Lakesight realiseert met 169 medewerkers een jaaromzet van circa 45 miljoen euro. De overname zal naar verwachting voor het einde van het jaar worden afgerond en zal vanaf 2019 bijdragen aan de winst per aandeel van TKH.

Besi werd ook bijna 6,2 procent duurder en Adyen steeg 5,1 procent.

Flow Traders, dat later deze week met cijfers komt, leverde 3,5 procent aan beurswaarde in. TomTom, dat vanochtend al met cijfers kwam, verloor zelfs 16,4 procent. De navigatiespecialist kwam met meevallende cijfers en verhoogde de outlook voor heel 2018. Analisten wezen echter op een contract dat door Volvo werd ingetrokken. Het contract uit 2016 zou in 2019 ingaan. ING vermoedt dat Volvo heeft gekozen voor Google. En daarmee krijgt de Amerikaanse internetgigant een steeds grotere marktpositie en dat is ongunstig voor TomTom en concurrent Here. De goede kwartaalcijfers zullen leiden tot hogere taxaties, aldus NIBC, dat niet uitsluit dat ook het koersdoel omhoog gaat.

Onder de kleinere aandelen in de AScX ging Kiadis Pharma aan de leiding met een stijging van 5,3 procent. Fagron werd 3,3 procent duurder. Heijmans verloor daarentegen 5,4 procent, nadat er maandag al 14 procent verloren ging na het intrekken van een contract door TenneT.

Lokaal liet Avantium een herstel zien van 8,0 procent, na de koersimplosie van 19 procent op maandag. Bij aanvang van de beursweek meldde Avantium een dispuut te hebben met partner BASF.

Probiodrug, dat meldde onderzoeksresultaten te hebben gepubliceerd in vaktijdschrift Alzheimer’s Research & Therapy, steeg 21,3 procent.

Ook RoodMicrotect had de wind in de rug met een koersstijging van 6,2 procent. Voorbeurs meldde de dienstverlener op het gebied van micro- en optoelectronica een omzetgroei van 17 procent. Volgens NIBC in lijn met de verwachtingen.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde Wall Street tot bijna twee procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.