Wanneer je ergens juist komt kijken, maak je fouten. Dat is de leercurve die ervoor zorgt dat je steeds beter wordt. Jongeren moeten dan ook nog veel ontdekken. Bij hun eerste job komt bijvoorbeeld heel wat geld kijken. Met dat geld kan je veel leuke dingen doen, maar ook veel foute dingen. Wanneer je die fouten kan vermijden, blijft er des meer over om plezier mee te maken.
Dit zijn volgens financieel adviseur bij CNBC Rianka Dorsainvil de 7 grootste fouten die jongeren maken.
# 1. Wachten met beleggen. Tijd en samengestelde interesten zijn de beste vrienden van je geld. Toch wachten jongeren vaak met beleggen omdat ze onervaren zijn. Ervaring kan je echter pas opdoen wanneer je er mee bezig bent. Beginnen beleggen is dan ook een zeer belangrijke start voor jongeren.
# 2. Belastingen niet optimaliseren. Niemand betaalt graag belastingen. Een goede boekhouder of een financieel adviseur moet je betalen. En dat willen velen niet. Maar meestal brengt dat juist geld op door ze je helpen belastingen te optimaliseren zodat je geen cent teveel betaalt.
# 3. Op veilig spelen. De veiligste belegging is momenteel nog altijd een spaarrekening. Maar dat brengt dan ook het minste op (zo goed als niets). Jongeren kunnen zich veroorloven om meer risico’s te nemen. Meer (berekende) risico’s = hoger rendement.
# 4. Een noodfonds vergeten. Meer dan 7 op de 10 mensen komt ooit in een situatie terecht met een zware negatieve financiële ervaring. Financiële tegenslagen zijn zo goed als onvermijdbaar. Op die momenten is het bijzonder belangrijk om terug te kunnen vallen op een noodfonds.
# 5. Geen hulp vragen. Aangezien veel jongeren nog alles moeten leren, is hulp vragen geen overbodige luxe. Je kan je inschrijven op diverse gratis nieuwsbrieven, maar denk eraan dat het beste financiële advies altijd geld kost. Maar goed financieel advies brengt meer op dan het kost.
# 6. Een onrealistische levensstijl. De enige manier om je geld te laten groeien, is door minder uit te geven dan je verdient. Het is aanlokkelijk om de nieuwste iPhone, een coole auto of de duurste kleren te kopen. Maar heb je dat echt nodig?
# 7. Investeren in de verkeerde dingen. Op de aandelenmarkt kan je investeren in bedrijven waarvan de waarde toeneemt doorheen de jaren. In winkels kan je investeren in spullen die in waarde afnemen doorheen de jaren.
Bron: CNBC