Verschillende landen zijn reeds begonnen met het vaccineren van de bevolking. Het economisch herstel zou daarom in 2021 echt van start kunnen gaan. Gita Gopinath, econoom bij het Internationaal Monetair Fonds, verwacht dat het wereldwijde herstel in de tweede helft van dit jaar zal aanvatten.

Volgens Gopinath zal het nog een moeilijke winter worden maar is er wel degelijk licht aan het einde van de tunnel. Een belangrijke factor is uiteraard de succesvolle uitrol van de Covid-19 vaccins over de hele wereld. Op dit moment is het een race tussen het virus en het vaccin.

In zijn meest recente prognose, die in oktober werd vrijgegeven, zei het IMF dat het verwacht dat de wereldwijde groei in 2021 5,2% zal bedragen. In 2020 is de globale economie gekrompen met 4,4%. De instelling zal de vooruitzichten binnenkort updaten maar Gopinath liet al merken dat er waarschijnlijk geen opwaardering ging zijn.

Ongelijk herstel

Hoewel de uitrol van de vaccins traag verloopt, verwacht Gopinath nog steeds dat de ontwikkelde landen tegen de zomer hersteld zullen zijn. Ze waarschuwde wel dat het herstel in verschillende snelheden zal verlopen.

Landen die het virus in het beginstadium beter hebben aangepakt, hebben reeds een sterker herstel laten zien en zullen dit waarschijnlijk ook doorzetten. Gopinath doelde hiermee op China, terwijl ze zei dat sommige Latijns-Amerikaanse landen zijn achtergebleven.

Regeringen en centrale banken hebben sinds de pandemie reeds biljoenen in de economie gepompt. Hoewel er gespeculeerd wordt dat de Federal Reserve en haar evenknieƫn deze maatregelen ergens dit jaar zal afbouwen, denkt Gopinath dat dit niet erg waarschijnlijk is.

Zij stelt:

Centrale banken zullen zeer voorzichtig zijn met het terugschroeven van financiƫle steun.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties