California heeft er een nieuw raadsel bij. In de Golden State zijn namelijk maar liefst 13 miljard barrels ruwe olie verdwenen. Niet gewoon verdwenen natuurlijk, die olie is in feite nooit boven de grond geweest. Alles draait natuurlijk om het schaalolie en –aardgas fenomeen dat de U.S. nu al bijna 4 jaar in de ban houdt. Het verhaal van dat schaalolie en –aardgas fenomeen is inmiddels bekend. Met de grote trom hebben de Amerikanen verklaard dat ze binnen enkele jaren onafhankelijk willen worden van de import van olie en aardgas. De voorraden aan schaalolie en –aardgas onder het Amerikaans grondgebied zouden enorm zijn. Dat is misschien mogelijk wel het geval maar niet alle schaalolie en –aardgas voorraden blijken in de praktijk even makkelijk te ontginnen zijn. Vooral met het Monterey Shale bekken lijkt er iets mis te zijn. Met een geschatte 13.7 miljard barrels leek dit het grootste schaalolie en –aardgas veld te zijn. Voldoende om een black gold rush te ontketenen.
De olie stijgt als gevolg van het verdwijnen van 13 miljard barrels ruwe olie
Maar inmiddels is er toch een haar in de boter gekomen. Niet alle aanwezige schaalolie en –aardgas voorraden in de Californische ondergrond blijken even makkelijk ontginbaar te zijn. De U.S. Energy Information Administration heeft haar ramingen voor de onmiddellijke ontginning van die voorraden noodgedwongen naar beneden moeten herzien. Wat gebeurt er met de oliesector na het verdwijnen van 13 miljard barrels ruwe olie? Die leek namelijk helemaal her opgeleefd te zijn na het bericht van de ontdekking van grote nieuwe energievoorraden. In eerste instantie lijkt het allemaal wel mee te vallen, de Big Oil heeft altijd een relatief voorzichtig standpunt ingenomen met betrekking tot schaalolie en –aardgas.
>>> Ontdek onze portefeuille <<<
Chevron (NYSE: CVX ) was altijd al voorzichtig met Monterey Shale, CEO John Watson herhaalde in het verleden al meermaals dat het laatste woord over de schaalolie en –aardgas voorraden nog niet is gevallen. Hetzelfde kan bijvoorbeeld gezegd worden van Occidental Petroleum (NYSE: OXY) dat niet veel heeft geïnvesteerd in het bekken. Traders mogen dus de posities in de Big Oil aandelen gewoon handhaven.