emerging markets

De opkomende markten zijn deze dagen niet zo in trek bij beleggers op zoek naar een mooi rendement. Wereldwijd hebben investeerders voor 9,3 miljard dollar aan kapitaal onttrokken uit de opkomende markten. Zoveel uitstroom van kapitaal, hebben we niet meer gezien sinds de wereldwijde financiële crisis in 2008. Vooral Azië lijkt kwetsbaar voor de uitstroom, waarbij 7,9 miljard dollar is onttrokken uit de regionale Aziatische aandelenmarkten. Dat is het hoogste cijfer in 15 jaar tijd, volgens EPFR Global.

Valuta

De opkomende markten zijn in het verleden wel vaker de dupe geweest van kapitaalontdekkingen. Zo namen beleggers in 2013 massaal afscheid van de emerging markets, vanwege de angst voor het eindigen van QE. Dit werd ook wel het ’taper tantrum’ genoemd. Niet alleen aandelen maar ook obligaties werden fors verkocht door buitenlandse investeerders. SIT_rect_336x280Dat er kapitaalontdekkingen zijn, zodra de spanningen op de financiële markten oplopen, is dan ook geen verrassing. Maar de grootte van de onttrekkingen, doen wel wat wenkbrauwen fronsen. Een van de redenen dat veel beleggers nu niet weten dat de uitstroom zulke grote vormen aanneemt, heeft alles te maken met het tempo waarin er wordt onttrokken. Tegenover MarketWatch stelt Paul Chan, Chief Investment Officer bij Invesco (regio Azië, minus Japan), dat de huidige situatie een herhaling van 2013 is:

‘Geld verlaat langzaam maar zeker de opkomende markten. Het is een herhaling van 2013, maar deze keer zien we dat beleggers maar heel langzaam de komende renteverhoging inprijzen’.