dollar-sterkte

Misschien was de flinke stijging van de dollar wel een van de opvallendste gebeurtenissen van dit beursjaar. Toch hadden diverse analisten aan het begin van het jaar al voorspeld dat we te maken zouden krijgen met een sterke dollar. De verzwakking van de roebel was echter wel een grote verrassing.

dollar-sterkte

Op de grafiek hierboven is te zien dat de dollar de afgelopen maanden flink in waarde is gestegen. De aanleiding moet uiteraard gezocht worden bij de FED. De FED heeft als gevolg van de sterke macrocijfers het stimuleringsbeleid afgebouwd en uiteraard had dit een positief effect op de koers van de dollar. Toch beginnen een aantal waarnemers op dit moment aan de bel te trekken. Als gevolg van de sterke dollar zijn een aantal groeilanden in de problemen gekomen. Veel van de groeilanden hebben een schuld open staan in dollars en als gevolg van de stijging van de dollar is deze schuld ook gestegen. Ze moeten immers meer van hun eigen munten bij leggen om de schuld af te betalen.

Wat gaat er met de groeilanden gebeuren?

Toch lijkt het niet alleen maar heil en verdoemenis te zijn. Er zit namelijk ook een keerzijde aan dit verhaal. Het is op dit moment duurder geworden om producten uit Amerika te importeren, maar de export krijgt wel een flinke ‘boost’. Het is immers voor Amerikanen goedkoper geworden om producten te importeren. Het werkelijke effect van de stijgende dollar zullen we dus pas de komende maanden gaan zien. Een verdere stijging van de dollar kan voor de nodige problemen gaan zorgen. Wilt u een belegger worden? Gebruik onze tips – Download de gratis Trading Almanak