kranten

De meeste nieuwskranten moeten het met name hebben van de reclameopbrengsten. Toch zijn die opbrengsten de afgelopen jaren in een hard tempo afgenomen als gevolg van de komst van het internet. Steeds meer mensen lezen het nieuws op het web en dat zorgt voor een stagnatie van het aantal krantenabonnees.

Het is niet vreemd dat we tegenwoordig onze weg vinden richting het web om op de hoogte te blijven van de nieuwtjes in de wereld. Via het internet is immers het nieuws direct te transporteren richting de lezers en de krant loopt feitelijk gezien altijd achter het nieuws aan.

Traditionele kranten hebben hun langste tijd gehad

opbrengst-digitaal

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Carpe Diem Blog, is te zien dat de traditionele kranten de afgelopen 15 jaar zijn weggeconcurreerd door onder andere Google en Facebook. Terwijl in het jaar 2000 de meeste reclameopbrengsten werden gehaald via de traditionele kranten, heeft er de afgelopen jaren een switch plaatsgevonden naar de internetplatforms.

Door het feit dat steeds minder mensen de krant lezen, hebben de adverteerders hun weg verplaats naar onder andere Google Adwords. Via dit platform kunnen ze precies inspelen op de gewenste doelgroep. Deze grafiek maakt echter wel pijnlijk duidelijk dat de traditionele kranten hun langste tijd hebben gehad.