Snapchat IPO Er zijn al langere tijd speculaties over een beursgang van het sociale media platform Snapchat. Maar enkele recente gebeurtenissen wakkeren deze geruchten verder aan. Experts verwachten dat Snapchat begin 2017 naar de aandelenbeurs kan trekken. Volgens Recode heeft de berichten-app een kredietlijn gekregen van Morgan Stanley. Via deze kredietlijn kan Snapchat geld lenen in plaats van nieuwe aandelen uit te geven. Dit is positief nieuws voor de bestaande aandeelhouders aangezien er geen extra verwatering plaatsvindt. Ook het verwijderen van de optie ‘Local Stories’ voedt het gerucht. Bij de 150 miljoen dagelijkse gebruikers is dit een van de minst populaire onderdelen. Het afvoeren van minder productieve onderdelen vermindert de kosten en verhoogt de focus op winstgevendheid. Volgens The Information ten slotte, zijn er ook gesprekken met verschillende zakenbanken om eind 2016 of begin 2017 naar de aandelenbeurs te trekken. CEO Evan Spiegel heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij het bedrijf ooit naar de beurs wil brengen.

An IPO [is] another dot in the growth of our business – we don’t view that as the end, it’s just the beginning.

Het jonge technologiebedrijf gaat hiermee wel in tegen veel andere technologiebedrijven die liever private plaatsingen verkiezen en een beursnotering zo lang mogelijk uitstellen, denk maar aan Airbnb of Uber.

De tijd is rijp voor Snapchat

Snapchat werd opgericht in 2011. Mark Zuckerberg van Facebook trachtte het sociale mediaplatform meermaals over te nemen. Aangezien dat niet lukte, probeert hij via nu Instagram Stories een concurrent te creëren. eMarketer verwacht in 2018 een omzet van bijna $2 miljard, een veelvoud van de $60 miljoen in 2015 en de verwachte $366 miljoen dit jaar. Omzet Snapchat In mei van dit jaar haalde Snapchat nog $1,8 miljard op. Dit bracht de waardering op $17,8 miljard. In het totaal haalde Snapchat al $2,5 miljard op bij investeerders zoals Benchmark Capital, SV Angel, Spark Capital, Sequoia en Lightspeed Venture Partners. Facebook en Instagram bieden grote uitdagingen voor Snapchat, maar daar ligt misschien juist de sleutel voor het bedrijf van Evan Spiegel om nog meer invloed op de sociale media te krijgen. Als er een bedrijf is dat Facebook het vuur aan de schenen kan leggen, dan lijkt het wel Snapchat te zijn. Bronnen: Social Media TodayValueWalkPitchbook