Een stierenmarkt, de benaming voor een langdurige stijging van de aandelenmarkt, wordt geboren uit pessimisme, groeit op scepticisme, wordt volwassen op optimisme en gaat dood in euforie. Dat was in het verleden zo en dat zal ook deze keer zo zijn. Vandaag zitten we in de fase van optimisme. Er kan dus nog veel geld verdiend worden wanneer de stier euforisch wordt.
De financiële crisis van 2008 – 2009 was duidelijk de periode van pessimisme. Het was moeilijk om nog een analist te vinden die geloofde in de toekomst van de aandelenmarkt.
Tot aan de verkiezing van Donald Trump bleven beleggers hoofdzakelijk sceptisch. Onderstaande lijst heeft veel beleggers aan de zijlijn gehouden terwijl de aandelenmarkt rustig verder bleef stijgen.
De verkiezing van Donald Trump bracht optimisme naar de aandelenmarkt. Sinds begin november stijgen aandelen in een rustig tempo zonder enige vorm van terughoudendheid. Maar van euforie is nog lang geen sprake.
Er is nog ruimte voor stijgende beurskoersen
Consumenten geven minder uit en betalen hun schulden af. De Federal Reserve verhoogt de rentevoeten en heeft plannen om zijn balans af te bouwen. De economie groeit, maar versnelt nog steeds niet.
Beleggers zijn niet meer in paniek, maar blijven optimistisch sceptisch. Dat biedt duidelijk nog ruimte voor de stierenmarkt om verder te stijgen.
Onder deze omstandigheden is een forse daling van de aandelenmarkt niet direct aan de orde. Correcties kunnen er altijd volgen, maar als aandelenbelegger moet je pas in paniek schieten bij de volgende gebeurtenissen:
- Een forse stijging van de rentevoeten
- Een forse daling van de winstcijfers
- Indicaties van een recessie
- Een waardering die extreem is door euforisch gedrag van beleggers
Tot die tijd … enjoy the bull.
Bron: ValueWalk