Volgens een nieuw rapport van Credit Suisse is het aantal miljonairs in de Verenigde Staten gestegen naar een nieuw record. Maar liefst 1 op 20 Amerikanen mag zich vandaag miljonair noemen. Vooral de stijging van de Amerikaanse aandelenmarkt zorgt voor de toename van het aantal miljonairs. Toch is de gemiddelde Belg 3 keer rijker dan de gemiddelde Amerikaan.

In een rapport over de status van de globale welvaart zegt Credit Suisse dat er in 2017 tot nu toe 1,1 miljoen nieuwe miljonairs bij kwamen. Dat brengt het totaal op 15,3 miljoen miljonairs of 5% van de Amerikaanse bevolking. De welvaart per volwassene ligt in de Verenigde Staten nu 30% hoger dan in 2006, vlak voor de financiële crisis.

De voornaamste reden voor de stijging van het aantal miljonairs komt door de sterk gestegen aandelenmarkt. Wall Street kende het afgelopen jaar een stevige stijging door beter economische omstandigheden en het vooruitzicht van een belastinghervorming en repatriëring van buitenlandse tegoeden aan een gunstig tarief.

Opvallend is wel dat de mediaan in de Verenigde Staten slechts op $55.876 ligt. Dat is hetzelfde niveau als Griekenland en Oostenrijk. De Verenigde Staten staat daarmee op de 21e plaats. Dit betekent dat er een enorme ongelijkheid is tussen arm en rijk.

België staat bijvoorbeeld op de 3e plaats met de welvaartsmediaan. In België ligt de mediaan op $161.000 of 3 keer meer dan de Verenigde Staten.

Globaal gezien kwamen er 2,3 miljoen nieuwe miljonairs bij. De helft daarvan kwamen er dus bij in de Verenigde Staten. Er zijn nu in de wereld 36 miljoen miljonairs die samen een vermogen hebben van $128.700 miljard. De rijkste 1% bezit de helft van de wereldwelvaart.

Bron: Time Money + Aleteia

Blijf op de hoogte van alle beurs- en aandelennieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>