Aan het begin van dit beursjaar waren de verwachtingen met betrekking tot Europese aandelen hooggespannen. Aangezien we nu het einde van het beursjaar naderen, kunnen we stellen dat heel wat Europese aandelen (opnieuw) hebben weten teleur te stellen. Zeker ten opzichte van andere markten.

Bloomberg heeft gekozen voor de Stoxx 600 index om de prestatie van de Europese aandelen in beeld te brengen. Deze index bestaat uit de 600 grootste Europese beursgenoteerde ondernemingen. Op zich zou dit dus een goede graadmeter moeten zijn om de prestatie van de Europese aandelen in beeld te brengen.

Europese aandelen vallen opnieuw tegen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Stoxx 600 index het dit beursjaar beduidend minder goed heeft gedaan dan de S&P 500 index. Op dit moment bedraagt de jaarwinst 6%, maar dat is nog niet de helft van de winst die de S&P 500 index heeft weten te boeken. Over het algemeen doen de Europese aandelen het dus opnieuw minder goed dan Amerikaanse aandelen.

De prestatie van Europese aandelen ziet er nog beroerder uit wanneer we deze prestatie vergelijken met de koerswinst die de Aziatische aandelen dit jaar hebben weten te bereiken. De MSCI Asia Pacific index scoort namelijk bijna 4 keer beter dan de Stoxx 600 index.

Gaan de Europese aandelen in het jaar 2018 eindelijk een betere prestatie neerzetten dan de andere markten? Een beursprestatie die beter is dan de Amerikaanse aandelen zou een goede eerste stap zijn.