Tesla is een van de meest controversiële aandelen op de beurs. De ene ziet een leider op de markt van elektrische auto’s die in de toekomst gigantische omzet en winsten zal boeken. En de andere ziet vooral een bedrijf dat enorm veel cash verbrandt en overgewaardeerd is naar traditionele maatstaven. Toch zijn er goede redenen om aan te nemen dat het verhaal van Tesla eigenlijk nog moet beginnen.

Tesla is een van de topaandelen in het Technologie Rapport. Ook de mannen van The Motley Fool zijn al jaren positief over Tesla. Bij The Fool geloven ze nog steeds bijzonder sterk in het bedrijf van Elon Musk.

Auteurs van The Fool sommen zelfs 10 redenen op waarom je vandaag nog steeds aandelen Tesla kan kopen, ondanks de sterke rit van de laatste jaren.

tesla-prestatie-beursgang

-1. Lage kosten voor marketing

Tesla is altijd en overal aanwezig in de media. Topman Elon Musk zelf heeft ook meer dan 9 miljoen volgers op Twitter. Dit maakt dat het bedrijf met weinig middelen een gigantisch publiek kan bereiken. Het marketingbudget van Tesla bedraagt $50 miljoen terwijl grote automerken nog steeds miljarden moeten spenderen.

-2. Zeer loyale klanten

91% van de klanten zegt dat ze bij een volgende aankoop opnieuw een Tesla zouden kopen. Dat is enorm. Tesla heeft daarmee een voorsprong van 7 procentpunten op de eerste achtervolger. Tesla krijgt ook een 96/100 op de ‘net promoter score’ (NPS), een managementtool die gebruikt wordt om de klantloyaliteit te meten.

-3. Volledige controle over de gebruikservaring

Tesla werkt niet met dealers, maar verkoopt zijn auto’s rechtstreeks aan de klant. De klant kan kiezen om de auto online te kopen of via een Tesla Shop. Tesla weet dus perfect wat geïnteresseerde klanten over de streep trekt of waarom klanten besluiten om niet te kopen.

tesla

-4. Een sterke merknaam

Tesla bestaat nog geen 10 jaar of het staat al in de top 100 van meest waardevolle merken ter wereld. Volgens onderzoek is de merknaam ‘Tesla’ al $4 miljard waard, evenveel als BMW Mini.

-5. SpaceX ingenieurs

SpaceX is een ander bijzonder bedrijf van Elon Musk. De ingenieurs weten daar het een en ander over de bouw van raketten. Elon Musk geeft toe dat hij technologie van SpaceX gebruikt bij Tesla.

-6. Getalenteerde werkvloer

Tesla ligt in het hart van Silicon Valley en moet dus opboksen tegen bedrijven als Alphabet, Apple en Facebook. Toch slaagt Tesla erin om meer dan zijn deel van het hoogopgeleide personeel aan te trekken. Tesla betaalt zelfs minder dan andere bedrijven. Maar het personeel voelt zich meer verbonden met het bedrijf, ze doen mee aan een missie.

Tesla super oplaadpunt

-7. Supercharge netwerk

Lange tijd was het een groot probleem om je auto op te laden buiten je eigen huis. Maar Tesla investeert enorm in de uitbreiding van zijn laadstationnetwerk. Tesla heeft nu al meer dan 5.000 supercharge netwerken en wil dat aantal tegen het einde van het jaar verdubbelen. De eigen laadstations geven Tesla het voordeel van zijn merknaam en een gigantische voorsprong op andere merken wanneer die hun eigen netwerk willen uitbouwen.

-8. De gigafabriek

De kostprijs van de batterijen verlagen is een van de grootste uitdagingen voor de productie van elektrische auto’s. Via de gigafabriek wil Musk de kostprijs met 30% verlagen tegen 2020.

-9. Enorme diversificatie mogelijkheden

Tesla heeft gigantisch veel mogelijkheden om zijn business model uit te breiden. Naast de Model S, Model X, Model 3 heeft Musk ook al laten weten dat er mogelijk een compacte SUV komt, een pick-up, een zware pick-up, een service zoals Uber, autonoom rijdende auto’s, … Er zijn ook nog de Powerwall batterijen, de zonnepanelen van SolarCity, …

Elon Tesla Musk

-10. Elon Musk

Bron: Fool.com