We worden dagelijks geconfronteerd met beslissingen. Hoe en welke beslissingen we nemen, bepaalt in grote mate ons succes. Dat is zo in het dagelijkse leven, met onze job en ook op de financiƫle markten. Warren Buffett gebruikt de 10/10/10 regel en het is een van de belangrijkste sleutels tot zijn succes.

De mens denkt altijd op korte termijn. We weten vaak hoe we ons vandaag en morgen zullen voelen, of hoe onze situatie er nu uitziet. Maar we kunnen ons moeilijk voorstellen wat de toekomst brengt. Nochtans is een toekomstvisie bijzonder belangrijk, vooral voor de beslissingen die je moet nemen.

Succesvolle mensen zoals Warren Buffett of Ray Dalio slagen er in om altijd het beeld op lange termijn voor ogen te houden. Zo zei Ray Dalio, manager van het grootste hedge fund ter wereld:

People who overweight the first-order consequences of their decisions and ignore the effects that the second- and subsequent-order consequences will have on their goals rarely reach their goals.”

Mensen kunnen vaak het eerste effect van hun daden zien. Maar wat die eerste reactie met zich meebrengt naar de toekomst toe, kunnen maar weinig mensen correct inschatten.

Warren Buffett gebruikt daarvoor de 10/10/10 techniek.

Iedere keer Buffett met een conflict zit in zijn beslissing die hij moet nemen, stelt hij zichzelf de volgende 3 vragen:

– Hoe zal ik me voelen na 10 minuten?

– Hoe zal ik me voelen na 10 maanden?

– Hoe zal ik met voelen na 10 jaar?

Door jezelf deze vragen te stellen, krijg je een veel beter beeld over de gevolgen van je beslissingen. Wanneer je de 10/10/10 regel regelmatig toepast, ontwikkelt je brein zelfs de gewoonte om gevolgen in 2e en 3e lijn op lange termijn in te schatten.

De reden dat de heren Buffett en Dalio zo succesvol zijn, komt omdat ze kunnen nadenken over de gevolgen van hun beslissingen op lange termijn. Ze laten geen ruimte voor emoties, maar nemen rationeel beslissingen met een langetermijnvisie.

Bron: B.I.