De centrale banken hebben de afgelopen jaren een agressief monetair beleid gevoerd. Het grootste experiment uit de totale mensheid moest er voor gaan zorgen dat de groeimotor weer begon te draaien. Inmiddels heeft de wereldeconomie te maken met een mooie economische groei, maar daar is een flinke prijs voor betaald.
Tien jaar geleden had niemand kunnen bedenken dat de centrale banken de markt kort daarna zou gaan bevloeien met min of meer ‘gratis geld’. Tijdens de afgelopen jaren hebben de meeste centrale banken geld geprint en dit geld is op de markt gedumpt. Slechts mondjesmaat zijn de vele miljarden dollars terecht gekomen in de reële economie.
Kan de markt op eigen kracht verder?
Toch hebben de monetaristen op dit moment het gelijk aan hun zijde. Het gaat immers een stuk beter met de wereldeconomie en de verwachtingen zien er ook uitstekend uit. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is zelfs te zien dat er na een periode van 108 maanden een einde is gekomen aan het tijdperk van ‘gratis geld’.
Vanaf nu zal de wereldeconomie stilletjes aan op eigen kracht verder moeten gaan. Daarnaast zullen de centrale banken de vele opgekochte obligaties moeten terugplaatsen op de markt. Met dit fenomeen is de Amerikaanse centrale bank reeds begonnen. De Fed is met andere woorden getransformeerd van een ‘grote koper’ naar een ‘grote verkoper’. En deze transformatie was tijdens de voorbijgaande weken al goed voelbaar.