Vandaag, 13 december, zou er een beslissing genomen worden inzake de brexit. Gaat het Verenigd Koninkrijk de Europese unie verlaten mét of zonder deal? De kans op een akkoord leek naar aanloop van de deadline steeds kleiner te worden en er werd gevreesd voor een no-deal brexit. Er is eigenlijk ‘positief’ nieuws te melden na de gesprekken van zondagmiddag, namelijk dat de gesprekken zullen worden verdergezet en de deadline opgeschoven.

Normaalgezien zou de knoop omtrent de brexit dit weekend worden doorgehakt. Met andere woorden, we zouden moeten weten of het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat mét of zonder akkoord. Echter weten we helemaal nog niets. Ursula von der Leyen en Brits premier Boris Johnson hebben beslist om de gesprekken nog maar eens te verlengen.

Vermits de kans op slagen dit weekend zeer klein was, is de extra tijd die men elkaar geeft meer dan welkom. Beide partijen zijn ervan overtuigd dat een overeenkomst mogelijk is, maar daarvoor moeten de voorwaarden langs beide kanten correct zijn.

Uitstel deadline

Op zich geen slecht maar eerder positief nieuws want dat betekent dat zowel het Verenigd Koninkrijk als de Europese Unie bereid zijn echt wel een ‘deal’ te vinden. Bij de bekendmaking van het uitstel voor verdere gesprekken, was er sprake van ‘going the extra mile’.

Zowel de Britten als de Europese Unie weten dat een ‘no-deal’ vermeden moet worden gezien de negatieve economische gevolgen die dit teweeg brengt. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei dat ze een constructief telefoongesprek heeft gehad met Brits premier Boris Johnson en dat er de komende dagen hard gewerkt zal worden een overeenkomst te vinden.

Simon Coveney, minister van Buitenlandse Zaken in Ierland, benadrukt dat een overeenkomst bijzonder moeilijk zal zijn. Maar dat er zeker nog een mogelijkheid bestaat om een ‘deal’ te bereiken. Hij noemt het uitstellen van de deadline een ‘positief signaal’. Het is nog maar de vraag hoe de financiële markten hier de komende dagen op zullen reageren.

Bronnen: CNBC

Foto: DANIEL DIAZ – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Reacties