In de voorbije jaren was technologie dé smaakmaker. Maar inmiddels leiden grondstoffen de dans. Je kan er maar moeilijk meer naast kijken in 2018: grondstoffen namen duidelijk afstand van de aandelenmarkten. De werking van grondstoffen in de laatste fase van de cyclus begint tot uitwerking te komen. En opnieuw zien we aan de interne patronen dat dit het echte werk is.

Over welke patronen hebben we het dan?

Wel, zoals gezegd nemen grondstoffen het stokje over in de laatste fase. Dit segment gaat veel beter presteren dan de rest (aandelen, obligaties, vastgoed, …). Dat kan u in grote mate zien op deze grafiek.

Maar daarop ziet u dat de huidige fase voor grondstoffen eveneens jong is: de loskoppeling is nog maar recent een feit. Voor die vaststelling hoeven we niet enkel te kijken naar de verschillen tussen grondstofprijzen en de rest, maar daarvoor kunnen we ook naar het interne complex kijken.

Bij een nieuwe grondstoffencyclus, komt er altijd eenzelfde rollenspel op gang:

1. Eerst industriële metalen,
2. Dan energie,
3. Vervolgens edelmetalen,
4. En finaal agrarische grondstoffen.

Op die volgorde kan je bij iedere stierenmarkt in grondstoffen een lijn trekken. Het klopt altijd. Ook vandaag weer!

2e fase van de grondstoffencyclus

Toen de laatste fase van de cyclus op gang werd getrokken in 2015/2016, zag je industriële metalen losbreken van de overige grondstoffen. We hamerden toen voluit op dit onderdeel voor onze abonnees, die er royal van hebben kunnen profiteren.

Deze expansie van industriële metalen duurt tot op heden, want de belangrijkste metalen behoren nog steeds tot de sterren op de beursvloer. We overlopen nogmaals het rijtje met belangrijkste metalen in het afgelopen jaar:

  • Aluminium: +23,12%

  • Koper: +22,35%

  • Zink: +18,37%

 

  • Nikkel: +52,53%

Jaarrendementen van 20 tot 50 procent, daar moet je al ver voor gaan zoeken in andere markten. Vooral na de slechte start van aandelen in 2018.

Nee, grondstoffen steken er inmiddels met kop en schouder bovenuit. Of beter, industriële metalen zijn tegenwoordig dé hoogvliegers op de financiële markten.

Net zoals we enkele jaren geleden reeds voorspelden (en de nodige voorbereidingen namen) in het Grondstoffen Rapport. Maar als goede analisten, is het nu zaak om weer vooruit te kijken. Achteroverleunen en genieten van de fantastische resultaten, zit er bij ons niet in.

Wij moeten weer verder… en daarom kijken we nu steeds meer in de richting van energie en edelmetalen.

Want die zijn, zoals u eerder reeds kon lezen, de volgende in de rij.

We pakten enige tijd terug uit met de ronkende titel: OPEC KRAAKT – Hier komt 100 dollar olie!

Het was een uitgesproken visie, die niet op applaus werd onthaald. Integendeel, heel wat beleggers zagen olie juist verder dalen vanwege de hogere voorraden (vooral in de VS).

Tja, wat kunnen we zeggen… de volgende grafiek spreekt boekdelen.

Olie staat sindsdien bijna 10 dollar per vat hoger, en flirt momenteel al met het niveau van 70 USD.

Het past allemaal in ons verhaal van de ‘laatste fase’. Dit is niet het moment om te gaan zitten kniezen, maar toe te slaan in de grondstoffen, waarbij de focus verschuift van industriële metalen naar energie.

Bron: Gratis Nieuwsbrief Slim Beleggen

Foto Credit: iStock

De volgende sector die 1.000% of meer kan stijgen

Dit lijkt verdacht veel op een perfect storm. In de komende 2 jaar, zijn er gewoon teveel uraniumpartijen die belang hebben bij een hogere prijs. En met deze kleine markt, geven wij geen enkele producent ongelijk. Dit kan een explosieve markt worden waarbij beurskoersen die 1.000% of meer stijgen geen uitzondering vormen.

Ontdek hier de Grondstoffen Rapport URANIUM SPECIAL met 3 Uranium Kooptips