Het Internationale Monetaire Fonds zei dat de ongeziene overheidsuitgaven overal ter wereld, maar voornamelijk in de Verenigde Staten, ervoor zullen zorgen dat de wereldeconomie dit jaar met 6 procent gaat groeien. Dit is een groeicijfer dat we sinds 1976 niet meer hebben gezien. Het IMF verhoogde dus hun groeiprognose van 5,5 procent omdat de Amerikaanse economie beter hersteld van de pandemie dan verwacht.

Het ziet er volgens het Internationale Monetaire Fonds beter en beter uit voor de wereldeconomie. Drie maanden geleden voorspelden ze nog een groei van 5,5 procent voor dit jaar. Maar gezien het grootschalige stimuluspakket en het infrastructuurplan in de Verenigde Staten, heeft het IMF hun groeivoorspelling van 5,5 procent opgekrikt naar 6 procent.

De betere vooruitzichten in de Verenigde Staten zijn de voornaamste reden waarom het Internationale Monetaire Fonds hun groeiprognose voor de wereldeconomie heeft verhoogd. Voor de USA verwachten ze 1,3 procent meer groei dan ze hadden voorspeld, dus in plaats van 5,1 procent zou de Amerikaanse economie met 6,4 procent gaan groeien dit jaar.

Ook voor de Chinese economie is het Internationale Monetaire Fonds positiever dan ervoor. De groeiverwachting werd bijgesteld met 0,3 procent naar 8,4 procent. Dat zou komen omwille van de verhoogde export naar de Verenigde Staten dankzij het stimuluspakket.

Herstel wereldeconomie

IMF hoofdeconoom Gita Gopinath zei dat de hogere groeiprognose te danken is aan overheidsuitgaven, de wereldwijde vaccinatiecampagnes en de verhoogde economische activiteiten. Ze waarschuwde echter dat de pandemie nog niet achter de rug is en dat het aantal besmettingen wereldwijd nog altijd bijzonder hoog is.

Even with high uncertainty about the path of this pandemic, a way out of this health economic crisis is increasingly visible.

Als de wereldeconomie effectief met 6 procent groeit dit jaar, dan zou dat de sterkste groei zijn sinds het jaar 1976. Het IMF waarschuwde echter dat er verschillende factoren zijn die het herstel van de wereldeconomie kunnen dwarsbomen. Slecht nieuws omtrent de vaccins of de ontdekking van een dodelijkere variant van COVID-19 kunnen de groeiprognose doen dalen.

Bronnen: Reuters

Foto: Images Money – Flickr – CC BY 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>