Je kan op verschillende manieren beleggen. Toch zijn de meeste beleggers buy-and-hold beleggers of traders op korte termijn. Kijk maar naar de technologieaandelen of de cryptomunten. Maar hoe meer strategieën je kent, hoe meer je ze kan toepassen en hoe meer kans op succes. Diversificatie is niet alleen belangrijk rond wat je koopt, maar ook hoe je belegt. Onderstaande 4 minder bekende strategieën kunnen bijzonder interessant zijn voor iedere belegger.

Succesvol beleggen is niet alleen de juiste aandelen of cryptomunten kopen, maar ook op het juiste moment en met de juiste strategie beleggen. Geen enkele strategie blijft eeuwig populair. Daarom dat onderstaande 4 strategieën een bijzonder sterke aanvulling kunnen zijn op de manier waarop jij belegt.

-1. De relatieve sterkte indicator (RSI)

De RSI meet eigenlijk de kracht achter een beweging, maar doet dat door te werken met de schommelingen van prijzen van de koers. Een RSI onder 30 duidt erop dat een aandeel oververkocht is. De kans is dan groot dat na de forse daling een herstel volgt.

Anderzijds duidt een RSI boven 70 erop dat het aandeel overkocht is. De kans is dan groot dat na de forse stijging het aandeel afkoelt en terug daalt. Op de goudgrafiek van het afgelopen jaar is dit goed te zien.

Let wel op, de RSI is een indicatie en geen exacte wetenschap. (zie bijv. periode nov-dec ’16 op de goudgrafiek) De RSI is een perfecte aanvulling op andere technische indicatoren. Het kan je er ook van weerhouden om op het verkeerde moment op basis van fundamentele factoren te kopen of verkopen.

-2. Gemiddelde aankoopkoers

Veel beleggers zijn bekend met het bijkopen van aandelen terwijl de prijs daalt. Je koopt bijvoorbeeld 10 aandelen aan €10. Wanneer de koers daalt naar €6, koop je nog eens 10 aandelen. Je hebt nu 20 aandelen gekocht voor €160 of gemiddeld €8 per aandeel. Zo verlaag je de gemiddelde aankoopkoers.

Maar waarom zou je aandelen kopen van een aandeel dat in een neerwaartse trend zit? Zodat je nog meer geld kan verliezen? Je kan deze strategie enkel toepassen wanneer je zéker bent dat de fair value hoger ligt. Maar vaak koop je gewoon extra verlies.

Je kan echter ook kopen terwijl de koers stijgt. Koersen van aandelen die in een stijgende trend zitten, hebben vaak de neiging om te blijven stijgen. Wanneer je extra aandelen koopt, gaat je gemiddelde aankoopprijs omhoog, maar maken je nieuwe aandelen ten minste winst.

-3. Bescherm de onderkant

Het is zeer eenvoudig om met een stop loss te werken. Dit betekent dat je een bepaald niveau ingeeft bij je broker waarop de aandelen moeten verkocht worden. Zo kan je de verliezen maximaal beperken.

Bijvoorbeeld, je koopt 10 aandelen aan €100/aandeel. Wanneer je maximaal 10% wilt verliezen, leg je een stop loss op €90. Je aandelen worden dan verkocht. Je maakt verlies, maar beschermt je portefeuille tegen grotere verliezen. Wanneer het aandeel daalt naar €60, heb je een goede zaak gedaan door te verkopen aan €90.

Deze stop loss kan je ook aanpassen. Stel dat het aandeel stijgt naar €110, kan je de stop loss verhogen naar €100. Zo staat je maximaal ‘verlies’ ten opzichte van de beurskoers nog steeds op €10 per aandeel, maar maakt je investering geen verlies meer. Stijgt het aandeel naar €120, verhoog je de stop loss naar €110 en heb je al gegarandeerd winst, enz., enz.

-4. Beleggen volgens een oeroude, maar succesvolle strategie

Vandaag staren beleggers zich liever blind op spectaculaire groeiaandelen, cryptocurrencies en andere speculatieve instrumenten dan dat ze rustig beleggen in saaie ondergewaardeerde bedrijven. Alles moet snel gaan. 100% winst op 2 dagen liefst. Je aandelen enkele jaren bijhouden? Ben je gek?! Volgens velen is waarde-beleggen dood. Ongeveer 18 jaar geleden – gedurende de internetzeepbel – dachten heel wat beleggers hetzelfde.

De internetzeepbel barstte en de hippe technologieaandelen crashten tot wel -90%. Terwijl andere beleggers massale verliezen leden, boekte Buffett (de ultieme waarde-belegger) een stabiel resultaat. Hij had geen enkele blootstelling aan technologie-aandelen.

Waarde-beleggen heeft een absoluut dieptepunt bereikt qua populariteit. Zoals de grafiek aantoont, wisten value-aandelen steeds een erg sterke comeback te maken na periodes waarbij ze minder goed presteerden dan groeiaandelen. Op dit moment, sinds 2005 (al meer dan 10 jaar), presteren groeiaandelen beter dan value-aandelen, maar voor hoe lang nog? Na tien jaar ongeliefd te zijn, kunnen value-aandelen op ieder moment weer de bovenhand nemen.

Begin vandaag met de 5 meest ondergewaardeerde aandelen voor 2018

Bron: The Balance  – Value Jagers

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>