De financiële markten lijken te zijn gekalmeerd. De correctie die vorige week plaatsvond is geen reden tot paniek, aldus het Internationale Monetair Fonds. De macro-economische data ziet er nog altijd goed uit. Toch is het aangeraden om voorbereidingen te treffen voor een volgende echte crisis. Een gewaarschuwd man is er twee waard.

Dat zei Christine Lagarde, directeur van het Internationale Monetaire Fonds, tijdens een economische conferentie in Dubai. De marktcorrectie zat er aan te komen, daar was geen twijfel over mogelijk. Aandelen waren namelijk zeer hard gestegen de afgelopen maanden, een gezonde correctie dus.

De verkoopgolf vorige week werd veroorzaakt door een kleine paniekaanval bij beleggers en investeerders. Dit omwille van de stijgende rentes, aantrekkende inflatiecijfers en de druk op grondstoffen. Toch doet de groei van de wereldeconomie het op dit moment bijzonder goed.

Maar we kunnen niet achterover leunen en verwachten dat de groei gewoon doorzet

Lagarde zei dat er totaal geen reden tot paniek is, maar ze waarschuwt wel dat we nu niet volledig moeten ontspannen. Het is altijd goed om te anticiperen op een volgende crisis of crash. Ze haalde voornamelijk de financiële sector aan. Het is van cruciaal belang dat deze sector meegaat met de laatste marktontwikkelingen zoals bv. schaduwbankieren en cryptovaluta’s.

Wereldeconomie

Tijdens de conferentie sprak ze ook over de vooruitzichten van de wereldeconomie. Volgens de huidige gegevens zou de wereldeconomie dit jaar en volgend jaar gaan groeien met 3,9 procent. Dat biedt overheden en bedrijven voldoende economische capaciteiten om buffers en marges op te bouwen ter voorbereiding van een volgende crisis.

Volgens het rapport gaan groeilanden en opkomende markten zelfs met 5 procent groeien de komende jaren. Deze landen blijven dus opportuniteiten bieden op de financiële markten.

Bronnen: FD, HLN, RD

Foto: Wikimedia

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>