Snel internet en online consoles zijn de hoekstenen geweest voor een winstexplosie bij de producenten van video games. Waar gamers vroeger nog naar de winkel gingen om spelletjes te kopen, ruilen en verkopen, gebeurt alles nu steeds meer online. De video game business is big business geworden.
Games online kopen bestaat al veel langer, maar het is pas de laatste jaren echt geëxplodeerd. Met de nieuwe Xbox One en de PS 4 werd online kopen van games de nieuwe trend. En dat zorgde ervoor dat producenten van games hun omzet, marges, winsten en cash flow de lucht in zagen gaan.
Electronic Arts zag zijn bruto marge stijgen van 63,4% in 2013 naar 72,1% in 2017. De cash flow uit operationele omzet steeg van $324 miljoen in 2013 naar bijna $1,4 miljard in 2017. Het mag dan ook niet verbazen dat de beurskoers de laatste 5 jaar meer dan 430% steeg.
En EA is niet alleen.
En er zit nog veel meer in het verschiet. Slechts 32% van de omzet bij Electronic Arts komt uit de online verkoop van spelletjes. Bij Take-Two (rode lijn op de grafiek) ligt de online omzet nog maar op 25%.
Mobiele gaming
Volgens SuperData Research genereerde de mobiele gaming industrie in 2016 een omzet van $40,6 miljard, een stijging van 18% ten opzicht van 2015. Ontwikkelaars van spelletjes zoals EA beginnen deze markt ook steeds meer in te palmen. Hun gigantische cash flow uit video games wordt gebruikt om de markt van mobiele gaming te veroveren.
Zo nam Activision Blizzard begin 2016 nog King Digital Entertainment over voor $5,9 miljard. Een gewaagde overname werd er toen gezegd. Maar door deze overname kon Activision zijn cash flow wel verhogen van $1,26 miljard naar $2,16 miljard.
Take-Two nam recent de ontwikkelaar van mobiele games Social Point over voor $250 miljoen. Electronic Arts ontwikkelde zelf een portfolio aan mobiele games. De laatste 12 maanden steeg de omzet van deze divisie met 14% tot $626 miljoen.
Gaming als sport
Maar de grootste opportuniteit ligt mogelijk bij de groei van de sport: gamen. Volgens Newzoo zijn er wereldwijd 385 miljoen gamers, waarvan er 194 miljoen regelmatig me0 doen aan activiteiten. Tegen 2020 zou dit aantal met 50% groeien tot bijna 500 miljoen liefhebbers.
De sterke groei van de sector zorgt er natuurlijk ook voor dat de ogen van de grote technologiebedrijven open gaan. Bedrijven als Amazon (Amazon Game Studio), Facebook (Oculus Rift) en Alphabet (cloud storage voor mobiele games) willen maar wat graag een graantje meepikken van deze trend.
Jij ook? Ontdek wel gaming aandeel onze favoriet is via het Technologie Rapport.
Bron: The Fool