Het worden belangrijke weken voor Europa. Op 7 mei staan Emmanuel Macron en Marine Le Pen tegenover elkaar in de 2e ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Beide politieke kopstukken staan zowat recht tegenover elkaar wat verschillende belangrijke standpunten betreft, vooral over Europa. Maar wat betekent dit voor beleggers?

Marine Le Pen wil Frankrijk uit de euro halen terwijl Emmanuel Macron de banden met Duitsland wil versterken. Een overwinning van Le Pen zal een schokgolf over de markten sturen, een overwinning van Macron een nieuwe zucht van opluchting.

1e zucht van opluchting

Na de 1e ronde slaakte de financiële markten al een zucht van opluchting, vooral omdat uit de eerste resultaten blijkt dat Macron op een ‘gemakkelijke’ overwinning afstevent tegen Le Pen. De euro schoot omhoog naar het hoogste punt in 5 maanden tegenover de Amerikaanse dollar. En ook de aandelenmarkten waren euforisch.

Euro Stoxx 50

De spread tussen de Franse en Duitse overheidsobligaties daalde tot 0,40% tegenover 0,75% voor de eerste ronde van de verkiezingen. De financiële markten nemen dus al een stevige optie op winst voor Macron.

Overtuiging dat Macron zal winnen

Uit een eerste rondvraag blijkt namelijk dat 62% op Macron zal stemmen tegenover 38% voor Le Pen. Zo goed als alle verliezers van de eerste ronde hebben hun kiezers gevraagd om in de 2e ronde op Macron te stemmen. Zelfs huidige president Hollande, die normaal gezien neutraal moet blijven, kondigde zijn voorkeur voor Macron aan.

Maar is de overwinning al binnen?

2016 was het jaar van de meest onverwachte verkiezingsoverwinningen met de ja-stem in het Brexit-referendum en de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Als 2016 de media iets geleerd moet hebben, dan is het wel dat polls niet altijd correct meer zijn.

De voorsprong van Macron is momenteel groot, maar er zijn nog een kleine 2 weken tot aan de verkiezingen. De terroristische aanslag vlak voor de eerste ronde, speelde in het voordeel van Le Pen. Niets is dus zeker.

Traditionele politieke partijen likken hun wonden

Financiële markten mogen echter niet vergeten dat Macron alles behalve een traditionele kandidaat is. De 2 grote politieke families in Frankrijk (Republikeinen en Socialisten) hangen in de touwen. Macron is een 39-jarige investeringsbankier zonder politieke achtergrond die het uit het niets kan schoppen tot president. In dat verhaal lijkt hij wel op Donald Trump.

De vraag is dan ook, wat daarna …

In juni zijn er nog verkiezingen in Frankrijk en noch Le Pen of Macron hebben een sterke lokale verankering. De nieuwe president zal meer dan waarschijnlijk moeten samenwerken met partijen die hem of haar liever niet als president zien. Zelfs Trump kan met een partijenmeerderheid in het Congres en Huis niet doen wat hij wilt als de rest van de politiek niet meewerkt, zo bleek uit de laatste maanden.

Bron: MarketWatch