Al 10-tallen decennia laat de aandelenmarkt zien dat het de beste plaats is om rijkdom te creëren. Tussen 1871 en 2015 haalde de S&P 500 bijvoorbeeld een gemiddelde jaarlijkse return van 9,1%. Dit is een onwaarschijnlijke prestatie. Toch blijkt het voor veel beleggers moeilijk te zijn om dergelijke rendementen te behalen. Uit een onderzoek van BlackRock blijkt namelijk dat de laatste 20 jaar de particuliere belegger een gemiddeld rendement behaalt van … 2,11% per jaar.

Dit is amper genoeg om inflatie voor te blijven. Nochtans mag het niet zo moeilijk zijn om beter te doen dan een paar procenten per jaar. Iedere belegger die een handvol dividendaandelen in portefeuille neemt, zal gemiddeld genomen beter presteren.

Prestatie gemiddelde belegger

Daarom geven we jou vandaag 4 tips mee die ervoor kunnen zorgen dat jij eerder 9% per jaar rendement haalt dan 2%.

Tip 1: Dividenden zijn een belangrijk onderdeel van het rendement

De meeste beleggers kijken alleen naar de beurskoers om het rendement te meten. Maar de geschiedenis leert ons dat gemiddeld de helft van het rendement via dividenden komt. Dit varieert echter van tijd tot tijd zoals je op onderstaande grafiek kan zien.

De periode 1991 – 2000 is een uitzondering met 15% van het rendement. Dat hebben we te danken aan de internetgekte. Anderzijds valt ook op dat tijdens de Grote Depressie (1931 – 1940) het dividend voor 233% verantwoordelijk was voor de stijging van de S&P 500.

Belang van dividend in het rendement

Tip 2: Groeidividendaandelen presteren beter dan alle andere aandelen

Bedrijven die er de gewoonte van maken jaar na jaar hun dividend te verhogen, zijn de beste aandelen op de beurs. Deze bedrijven hebben vaak een bewezen business model, een sterk management, een gezonde balans en een sterke cash flow.

Bedrijven die stelselmatig 30% tot 60% van hun winst uitkeren aan de aandeelhouders moeten goed weten waar ze mee bezig zijn. Het engagement om ieder jaar een hoger dividend te betalen, haalt het beste boven in een bedrijf.

Dit zien we ook terug in de portefeuille van het Groei Dividend. Die presteert niet alleen veel beter dan de brede markt, ook de rendementen op individuele aandelen zijn sterk: dubbelcijferige rendementen zijn de norm….

Tip 3: Dividendaandelen kunnen jouw pensioen veilig stellen

Of je pensioen nu dichtbij of veraf is, je kan niet zonder dividendaandelen. Deze aandelen zorgen voor een constante stroom aan extra cash. Via dividendaandelen kan je in feite een extra loon opbouwen.

Wanneer je een portefeuille samenstelt met aandelen die voldoende dividend uitbetalen zodat je er van kan leven, heb je enorm veel vrijheid. Je moet nooit meer aandelen (of iets anders) verkopen om voldoende geld te hebben. Dat is het ultieme pensioen.

Volgens experts is een combinatie tussen Hoog en Groei dividend de ideale manier om een extra inkomen op te bouwen. Groeidividendaandelen creëren enorme welvaart op lange termijn terwijl hoogdividendaandelen de belegger in staat stelt het dividend sneller te herinvesteren.

Tip 4: Dividendaandelen zorgen voor een betere nachtrust

Wat is er erger voor een belegger dan een correctie op de aandelenmarkt? Een crash van de aandelenmarkt. Maar niet voor beleggers in dividendaandelen. Tijdens zwakke beurstijden lopen emoties hoog op. Deze emoties zorgen voor foute beslissingen. Dat resulteert in dat armzielige rendement van 2,11%.

Emoties beurs

Op deze grafiek kan je zien hoe de menselijke emoties de beslissingen van een belegger beïnvloeden. Maar beleggers in dividendaandelen kijken verder dan een correctie. Ze maken zelfs gebruik van een correctie.

Lagere beurskoersen betekent dat je meer aandelen kan kopen met het dividend dat je ontvangt. Zo word je sneller rijker wanneer de beurskoersen weer stijgen. Die gedachte zorgt voor een veel betere nachtrust.