Het Internet der Dingen is al veel meer dan alleen de temperatuur van jouw huis regelen vanachter je bureau op het werk. Tegen het einde van dit jaar verwacht men dat bedrijven bijna $800 miljard zullen uitgeven aan het Internet of Things (IoT). Dit kan het jaar van de totale doorbraak worden.

Internet of Things staat op een kantelpunt omdat het volledig geïntegreerd kan geraken door middel van enkele andere technologische vernieuwingen. In combinatie met artificiële intelligentie, blockchain en fog computing krijgt IoT een veel groter bereik. Hiermee kan deze beloftevolle sector eindelijk zijn verwachtingen waar beginnen maken.

Volgens expert Maciej Kranz zijn dit de 4 belangrijkste trends die je moet weten over IoT in 2018.

-1. Samenwerking met AI, blockchain en fog computing

IoT op zich is niet bijzonder revolutionair. Het moet gecombineerd worden met andere technologieën. Samen met artificiële intelligentie, blockchain en fog computing kan IoT eindelijk zijn verwachtingen waarmaken. Samen met deze technologieën kan IoT zich volledig ontplooien voor bedrijven. Het zal barrières openen die voorheen gesloten bleven.

-2. IoT beveiliging wordt belangrijk

IoT verbindt mobiele apparaten met het internet. Dit maakt het kwetsbaar voor hackers zonder de juiste beveiliging. Maar het zorgt er ook voor dat informatietechnologie en operationele technologie met elkaar verbonden worden in bedrijven. Dat maakt ook deze bedrijven kwetsbaar. Het aantal cyberaanvallen op industriële controlesystemen steeg al met 110% in 2016.

-3. Meer samenwerkingen

IoT blijft een sterke drijvende kracht voor de co-economie waar grote bedrijven en kleine bedrijven samen innoveren. Er ontstaat een nieuw ecosysteem waar verschillende experts groot en klein samenwerken. Steeds meer bedrijven zullen ondervinden dat deze nieuwe aanpak veel meer oplevert dan slechts samen te werken met 1 vast partner.

-4. Nieuwe bedrijfsmodellen

Tot nu toe werden de inspanningen rond IoT vooral gefocust op bestaande bedrijfsprocessen of het bereiken van een hogere efficiëntie. In 2018 zullen rond IoT vooral nieuwe bedrijfsmodellen ontstaan. Bedrijven zullen nu pas het volledige potentieel van het Internet der Dingen beginnen te ontdekken. Dit zal ervoor zorgen dat de investeringen toenemen.

Bron: Cisco Systems