Volgens monetair expert Jim Rickards zit de goudprijs nog maar aan het begin van een lange stijging. 2018 zal het jaar van de definitieve doorbraak worden. Zijn koersdoel ligt zelfs op $10.000 per ounce. De fundamenten om goud te kopen, ogen steeds beter, aldus Rickards.

Volgens de monetair expert zien de fundamenten van de goudprijs er goed uit, én zijn er potentiële triggers die de stijging nog kunnen versnellen. Er is een potentiële handelsoorlog met China, er is een potentiële nucleaire oorlog met Noord-Korea en wanneer de Democraten de tussentijdse verkiezingen winnen in november is er een potentiële afzetting van Donald Trump als president.

Maar zelfs zonder deze potentiële triggers, oogt de toekomst voor de goudprijs positief, aldus Rickards.

De 3e stierenmarkt in goud sinds 1971

Dit is de 3e stierenmarkt in goud die Jim Rickards meemaakt. De eerst was tussen 1971 en 1980 toen de goudprijs 2.000% hoger koerste. Tijdens de laatste stierenmarkt, tussen 1999 en 2011 koerste de goudprijs 655% hoger. De derde stierenmarkt begon eind 2015 en staat nog maar zo’n 30% hoger.

De goudprijs heeft in lengte en in stijgingspercentage dus nog een mooie toekomst. De jaren 2016 en 2017 was de eerste keer dat de goudprijs 2 opeenvolgende jaren kon stijgen sinds 2011-2012. Rickards verwacht dan ook dat 2018 het jaar van de doorbraak zal worden.

Koersdoel goudprijs $10.000

Dit getal, zegt Rickards, is gebaseerd op een doordachte analyses. Het is de niet-deflatoire goudprijs in een monetair systeem dat volledig gedekt is door goud. Wanneer er een nieuwe liquiditeitscrisis ontstaat, wat Rickards verwacht, dan hebben de centrale banken verschillende mogelijkheden.

Een van de mogelijkheden is een herwaardering van de goudprijs. Gezien de geldhoeveelheid en de goudvoorraad, zal dat een herwaardering moeten zijn naar een goudprijs van $10.000.

Bron: Kitco

Foto Credit: iStock