Hoe lang kan het feestje op de beurzen nog duren? Nog een tijdje zeggen enkele experts. Maar het onvermijdelijk kan niet lang meer uitgesteld worden: er komt een beurscrash aan. 2020 lijkt voor enkele experts het jaar te worden waarin het kaartenhuis definitief in elkaar zakt.
De beurs is als een verkoudheid, je voelt het aankomen en je kan het niet tegenhouden. Er zijn lapmiddeltjes om de pijn te verzachten, maar vroeg of laat moet je door de zure appel heen bijten.
Ben Reppond van Reppond Investements verzamelde enkele uitspraken van 4 experts die verwachten dat de Amerikaanse economie tegen 2020 de Amerikaanse beurs kopje onder zal sleuren.
Ben Bernanke – voormalig voorzitter van de Amerikaanse centrale bank
“In 2020 krijgen we een Wile E. Coyote moment en zal alles naar beneden zakken”.
Bernanke is tegen de belastingverlaging die de Amerikaanse overheid doorvoert. Dit zal de economie oververhitten waarbij de Federal Reserve op de rem moet gaan staan om inflatie in te perken. Dit kan de economie en de beurzen de das om doen.
Alan Greenspan – voormalig voorzitten van de Amerikaanse centrale bank
“Er zijn 2 bubbels: de aandelenmarkt en de obligatiemarkt”.
De grootste vrees voor Greenspan is stijgende inflatie die de obligatiemarkt kopje onder zal duwen doordat de rentevoeten stijgen. Inflatie zit al in de lift, rentevoeten stijgen al en de obligatiemarkten staan in het rood. Voorlopig blijft dit binnen de perken, maar dat kan snel veranderen.
De grootste beurscrash in 100 jaar?
Scott Minerd – Guggenheim Partners
“De markt is op weg naar een catastrofe waarbij de aandelenmarkt 40% kan verliezen”.
Tijdens de financiële crisis van 2007-2009 verloor de S&P 500 al eens 50% van zijn waarde. Minerd ziet opnieuw een golf van defaults ontstaan, nu vooral bij bedrijfsobligaties. Door de stijgende rente kunnen steeds minder bedrijven hun schulden aflossen.
Jim Rogers – Beursgoeroe
“Wanneer we een berenmarkt krijgen, en we zullen er ooit een krijgen, zal dat de ergste zijn die ik ooit heb meegemaakt”.
Rogers, 75 jaar, heeft al het een en ander meegemaakt in zijn carrière. De hoge schuldengraad zal de economie schade toebrengen. Er zijn overal schulden en de schulden liggen veel, veel hoger dan enkele jaren geleden. Dit kan niet goed aflopen.
Bron: Forbes
Foto Credit: iStock