De wereld draait steeds meer rond digitale data. Hoe meer data een bedrijf heeft, hoe waardevoller het bedrijf wordt. Wanneer een bedrijf over meer data beschikt, kan het veel specifieker doelgroepen gaan benaderen om zijn producten of om producten van derde aan de man te brengen. Big Data bedrijven zijn niet voor niets de lievelingen op de beurs, maar dat kan snel veranderen. De bubbel staat op barsten.
Waarom denk je dat bedrijven als Facebook, Amazon, Netflix, Google, … zo succesvol zijn geworden de laatste jaren? Ze beschikken over immense hoeveelheden data van hun klanten. Op onderstaande grafiek is duidelijk te zien dat deze aandelen sinds de opkomst van sociale media en mobiele toestellen heersen over de aandelenmarkt.
Met het data-lek van Facebook wordt duidelijk dat deze data niet alleen de kracht maar ook de achilleshiel zijn van deze bedrijven. Maar dit lek is niet alleen de pin die de bubbel in deze bedrijven kan laten leeglopen, er zijn nog 4 andere 4 triggers die een bedreiging vormen voor de Big Data Bubbel – de bubbel waar nog niemand van heeft gehoord.
-1. Iedereen praat over data/platformen
De populariteit van de FANG, blockchain, AI, … op de aandelenmarkt gaat al lang niet meer alleen over de lippen van beleggers. Steeds meer mensen die niets begrijpen van deze technologieën spreken er met vrienden en kennissen over. Dit is een klassiek signaal van de laatste fase in een bubbel.
-2. Politiek in de VS
Voormalig president Barack Obama was de vriend van Silicon Valley. Hij was de eerste president die een Chief Technologie Officer aanstelde. Onder Obama kon de technologiesector sterk groeien.
Trump daarentegen is meer een man van de industrie. Wanneer hij spreekt over de handelsbalans van de VS heeft hij het over goederen en niet over diensten. De opmars van data en platformen hebben de ongelijkheid in de wereld alleen maar groter gemaakt, en dat wil de politiek stilaan aanpakken.
-3. Het gebruik van de data
Voor sociale media werd het gebruik en distributie van nieuws veel meer gecontroleerd. Sociale media maakt van iedereen een uitgever en de verificatie ervan ligt in de opinie van de gebruiker.
Nu steeds meer duidelijk wordt dat deze data gebruikt kan worden om publieke opinies te manipuleren/misleiden, bestaat de kans dat het grote publiek zich keert tegen het gebruik van deze data.
-4. Van globaal naar lokaal
De grote databedrijven zijn allemaal Amerikaanse bedrijven. Maar daar komt steeds meer weerstand tegen vanuit andere werelddelen. China heeft een beleid dat alle data binnen China moet blijven met overzicht van de overheid. Europa trekt de kar van de consumentenbescherming. De Verenigde Staten heeft hiermee het meeste te verliezen.
Bron: Zerohedge
Foto Credit: iStock