Warren Buffett gooit nog steeds hoge ogen. Dat blijkt ook uit het feit dat in ieder Jimmy John restaurant in de Verenigde Staten een plakkaat aan de muur hangt met tips om even rijk te worden als Warren Buffett. Aangezien de strategie van Buffett al bijna 70 jaar werkt, loont het de moeite om te luisteren naar wat een van de grootste beleggers ooit te zeggen heeft.

-1. Investeer je winst opnieuw

Veel mensen hebben de neiging om iets moois te kopen als ze ergens winst maken. Buffett kende al snel de kracht van winsten opnieuw te beleggen. Hij kocht op de middelbare school een flipperkast die hij verhuurde. Met de winst kocht hij geen leuke spullen, maar nog meer flipperkasten om te verhuren. Uiteindelijk verkocht hij zijn ‘business’ van 8 flipperkasten en gebruikte dat geld om aandelen te kopen.

-2. Durf anders zijn

Baseer je beslissingen niet op wat al de rest doet. Buffett begon met $100.000 in 1956. Geld dat kwam van een handvol investeerders. Hij ging niet naar Wall Street maar bleef in Omaha. Hij gaf geen inzage in de aandelen die hij kocht. De meeste mensen waren ervan overtuigd dat hij zou falen. Maar 14 jaar later retourneerde hij $100 miljoen.

-3. Niet piekeren

Buffett verzamelt zo snel mogelijk, zo veel mogelijk informatie. Dan geeft hij zichzelf een deadline waarvoor hij een beslissing moet nemen. Zo gaat hij niet nodeloos piekeren.

-4. Zo weinig mogelijk lenen

Buffett bouwde een fortuin en leende daarvoor amper geld, niet voor een huis, niet voor een auto, niet om te beleggen. Je kan snel in een verkeerde spiraal terecht komen wanneer je te veel leent. Betaal je schulden zo snel mogelijk af en spaar daarna tot je genoeg hebt van wat je nodig hebt in plaats van op voorhand te lenen.

-5. Let op de risico’s

Buffett benadert de term risico helemaal anders dan de meeste mensen. Risico staat voor de meeste beleggers gelijk aan volatiliteit. Maar volgens Buffett staat risico gelijk aan de mogelijkheid dat je al je geld verliest.  Volgens Buffett is risico een binaire optie: er is risico of er is geen risico. Wanneer er risico is, blijft Warren Buffett ervan weg.

-6. Weet wanneer je moet stoppen

Een keer ging Warren Buffett naar de paardenrennen. Bij zijn eerste gok verloor hij zijn geld. Daarna ging hij nog een tweede keer wedden om het verlies goed te maken. Ook dat geld verloor Buffett. Hij leerde daaruit dat je geen extra risico’s moet nemen om verlies goed te maken. Je hebt een goede reden nodig om iets te kopen, en pas wanneer die reden niet meer geldig is, moet je stoppen.

Bron: Vintage Value Investing