Alarmsignaal aandelencrash De Amerikaanse economie ligt er veel slechter bij dan de meeste denken. Tony Sagami uit de stal van John Mauldin toont dit perfect aan met onderstaande 6 signalen waardoor de aandelenmarkt nog veel verder kan dalen. Als hij gelijk krijgt – wat in het verleden dikwijls het geval was – dan ziet het er niet goed uit voor de Amerikaanse aandelenmarkt, althans toch niet zonder de hulp van de Federal Reserve. Dit zijn al 2 signalen waar u niet omheen kunt. De laatste 6 maanden verhoogden slechts 37% van de beursgenoteerde bedrijven hun omzetverwachtingen. Dit is het laagste niveau sinds 2009 en bijna even zwak als tijdens het dieptepunt van de dot-com crisis. De gemiddelde omzetgroei voor de komende 12 maanden ligt op 4%, ver onder het historische gemiddelde van 7%. De laatste 6 maanden verhoogden slechts 49% van de beursgenoteerde bedrijven hun winstverwachting. Dit is het laagste niveau sinds september 2012 en ver onder het historisch gemiddelde van 65%. Volgens Tony Sagami heeft dit 2 gevolgen voor beleggers

  • Wall Street heeft ondertussen al door dat de aandelenmarkt zal crashen zonder extra stimulus van de Federal Reserve.
  • Wall Street blijft de particuliere belegger aansporen om aandelen te kopen zodat ze zelf hun aandelen kunnen verkopen aangezien ze iedere week steeds pessimistischer worden.

Als u wacht tot men de recessie-alarmbel luidt, dan bent u te laat. Dit was in het verleden ook steeds het geval. De Nasdaq piekte bijvoorbeeld in maart 2000 terwijl de Verenigde Staten pas in het eerste kwartaal van 2001 officieel in een recessie verkeerde. De S&P 500 piekte in oktober 2007 terwijl de Verenigde Staten pas in het 4e kwartaal 2008 officieel in een recessie verkeerde. Wanneer u wacht op een officiële recessie om uw voorzorgen te nemen, dan bent u veel te laat. Dit zijn volgens Sagami nog 4 signalen dat een nieuwe berenmarkt in de maak is. Rally’s die niet standhouden. In de eerste fase van een berenmarkt zijn er nog tussentijdse rally’s maar die houden niet stand tegen de verkoopdruk. De markt beweegt in stappen lager, net het tegenovergestelde van een stierenmarkt. Rally’s met laag volume. Wanneer er een rally is in een berenmarkt is het volume laag aangezien steeds minder beleggers meedoen met “buy the dip”. Correcties met hoog volume. Anderzijds zien we dat het volume toeneemt wanneer de aandelen dalen. Steeds meer beleggers doen hun aandelen van de hand. Stieren gaan in winterslaap. Wanneer de media zich roert over de berenmarkt is het meestal al te laat.

20% tot 60% winst per jaar met opties