In de media wordt ons vaak het beeld voorgeschoteld dat de Amerikaanse economie ijzersterk is. En als we naar de meeste macrocijfers kijken, dan is dat natuurlijk ook zo. Maar, er is ook een andere kant van het verhaal. Steeds meer mensen lopen namelijk achter op het aflossen van hun autoleningen. En die betalingsproblemen waren zelfs tijdens de financiële crisis niet zo groot.

De Amerikanen worden geconfronteerd met een grote ongelijkheid. De rijken zijn tijdens de afgelopen jaren alleen maar rijker geworden en de armen konden dit (relatief gezien) niet bijbenen. En als gevolg daarvan is de kloof tussen arm en rijk dus verder toegenomen.

Huidige situatie is nog zorgwekkender dan tijdens de financiële crisis

Volgens The New York Fed is er op dit moment sprake van een verontrustende situatie in de automarkt. Ruim 7 miljoen Amerikanen lopen op dit moment achter op het aflossen van hun autoleningen. In Nederland en België wordt dit ook wel een ‘leaseovereenkomst’ genoemd. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The New York Fed, is te zien dat met name de jongeren te maken hebben met betalingsachterstanden.

Tijdens het hoogtepunt van de financiële crisis liepen er 6 miljoen Amerikanen achter op het betalen van deze rekeningen. Met andere woorden lijkt de financiële crisis niet voor iedere Amerikaan achter de rug te liggen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>