Aan het begin van dit jaar vreesden analisten nog voor tegenvallende winstcijfers. Toch lijken de winstcijfers tot nu toe nog erg mee te vallen. De meest recente kwartaalcijfers, over het tweede kwartaal van 2019, laten zien dat het winstplaatje er nog steeds behoorlijk goed uitziet. Toch biedt dat geen garantie voor de nabije toekomst.

Als we de economen mogen geloven dan zitten we op dit moment in de late fase van de economische cyclus. En het kenmerk van een dergelijke fase is, dat de bedrijfswinsten langzaam maar zeker beginnen af te nemen. En op het moment dat de winstcijfers daadwerkelijk omslaan, dan is dat vaak het begin van een winstrecessie.

Beleggers moeten nog steeds vrezen voor een wereldwijde winstrecessie

Toch hebben we de afgelopen weken maar weinig analisten gehoord over de gevreesde winstrecessie. En dat is mogelijk niet terecht. Zo zagen de meeste kwartaalcijfers er wel redelijk goed uit, maar dat kan ook slechts van korte duur zijn.

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is te zien dat beleggers nog steeds moeten vrezen voor een wereldwijde winstrecessie. Gemiddeld gezien lopen de verkopen van halfgeleiders 90 dagen voor op de gemiddelde winst per aandeel (MSCI World Index). En als die correlatie ook de komende tijd standhoudt, dan worden we later dit jaar geconfronteerd met een winstrecessie.

En die winstrecessie kan zelfs extremer zijn dan we in het jaar 2016 hebben gezien.