De economische problemen die worden veroorzaakt door de tragere groei van de wereldeconomie kunnen ons zuur opbreken. Volgens Mohammed El-Erian, hoofdadviseur bij Allianz, zal Europa het moeilijk gaan krijgen de komende periode. Hij schat de kans op recessie op 70%. Vooral het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Italië kunnen een schokgolf veroorzaken.

Het ziet er niet zo goed uit voor Europa, de economische moeilijkheden die momenteel heersen op het wereldtoneel maken het landen en regio’s lastig om het hoofde boven water te houden. In de Verenigde Staten dreigt een recessie maar ook bij ons in Europa. Volgens El-Erian, hoofdadviseur bij Allianz, is de Europese economie vaart aan het verliezen en dat kan een recessie veroorzaken.

Hij schat de kans op een Europese recessie behoorlijk hoog in, namelijk 70 procent. Dat komt omwille van verschillende binnenlandse problemen bij enkele Europese lidstaten. In het Verenigde Koninkrijk zitten we met de brexit die de Britse politiek flink door elkaar heeft geschud. In Duitsland, de op drie na grootste economie ter wereld, is de economie gekrompen met 0,1 procent.

Ook in Italië zijn er problemen, de politieke crisis en het afvlakken van het bbp hebben geen goede invloed op de economie. En ook in Frankrijk en Spanje merken ze dat het economisch wat minder goed gaat. El-Erian benadrukt dat de vijf grootste economieën in Europa het moeilijk hebben.

Rentecurve

Steen Jakobsen, hoofdeconoom bij Saxobank, kan dit alleen maar bevestigen en is zelfs nog pessimistischer. Hij schat de kans op een recessie in Europa nog hoger in, namelijk op 80 procent. Verschillende marktkenners vrezen dat de omgekeerde rentecurve onheil voorspelt.

Dit is bijna altijd accuraat geweest in de Verenigde Staten van Amerika. In de afgelopen 40 jaar werd deze omgekeerd rentecurve altijd (op één geval na) gevolgd door een recessie. De huidige situatie dwingt de Federal Reserve ook om hun rente te blijven afbouwen dit jaar. El-Erian verwacht dan ook dat Jerome Powell de rente dit jaar nog twee keer zal verlagen om de economie te ondersteunen.

Bronnen: FN London

Foto: Petr Kratochvil – PDP