Steeds meer bedrijven kiezen er voor om een plekje op de beurs aan te vragen. Met name in de Verenigde Staten is deze trend goed zichtbaar. Zeker nu de aandelenmarkten flitsend uit de startblokken zijn gekomen. De vraag is alleen of beleggers wel zo blij moeten zijn met de huidige IPO-gekte.

Van een IPO is sprake op het moment dat een niet-beursgenoteerde onderneming een notering krijgt op de beurs. In Nederlandse termen spreken we in dit geval ook wel van een ‘beursgang’. Tijdens de afgelopen maanden hebben meerdere bedrijven op Wall Street een notering gekregen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de taxidienst Uber.

IPO-gekte doet denken aan het jaar 2000

Het probleem van de huidige beursgangen is echter dat maar weinig van die bedrijven winst maakt. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Blanco Research, te zien dat op dit moment 81% van de Amerikaanse bedrijven die een notering krijgt op Wall Street, tijdens het jaar voorafgaand aan de IPO verlies maakt. En daarmee wordt het record uit het jaar 2000 geëvenaard.

Volgens analisten is dit een zorgwekkende situatie. Deze grafiek laat namelijk pijnlijk duidelijk zien dat zelfs verlieslatende bedrijven een succesvolle beursnotering kunnen krijgen. En dat doet herinneren aan het jaar 2000, toen ook bijna elk bedrijf zomaar een beursnotering kon aanvragen. En we weten allemaal hoe het destijds is afgelopen met de IPO-gekte.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)