Al wekenlang wordt er veelvuldig gesproken over het mogelijk einde van het Amerikaanse opkoopbeleid. Gezien de economische cijfers is er geen reden om nog maandelijks op grote schaal staatsobligaties op te kopen. Daarnaast vormt de oplopende inflatie een grote bedreiging voor de economische stabiliteit. De fondsmanagers zijn het er wel over eens dat er nog dit jaar een einde komt aan het ruimhartige monetaire beleid.

Tijdens de afgelopen weken hebben diverse FOMC-leden al laten doorschemeren dat het ‘QE-tijdperk’ mogelijk binnenkort ten einde gaat komen. Het heeft er alle schijn van dat de Amerikaanse economie inmiddels weer op eigen benen kan staan. Anderen denken dat de Fed vooralsnog de slag om de arm zal houden, gezien de oplopende coronabesmettingen in de VS.

Fondsmanagers houden rekening met het einde van het opkoopbeleid

Uit onderzoek van Bank of America blijkt dat de meeste fondsbeheerders overtuigd zijn dat er nog dit jaar een einde komt aan het ruimhartige monetaire beleid. Op de bovenstaande illustratie is te zien dat het grootste deel van de fondsmanagers rekening houdt met een aankondiging van het einde van dit beleid tijdens de FOMC-vergadering van september. Ook houdt een aanzienlijk deel rekening met een aankondiging nog deze maand; namelijk tijdens de Jackson Hole die volgend weekend gepland staat.

In ieder geval lijken beleggers zich te moeten voorbereiden op het tijdperk na QE. En voor veel beleggers zal dat wennen zijn, want met name tijdens de afgelopen anderhalf jaar zijn de aandelenmarkten min of meer verslaafd geraakt aan de financiële injecties van de centrale banken. Het is dus nog maar de vraag of de beurzen ook op eigen benen staande kunnen blijven.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>