Wie succesvol wil beleggen, moet niet alleen kijken naar wat beleggers doen, maar ook wat zakenmensen doen. Een succesvolle zakenman hanteert vaak dezelfde principes als een succesvolle belegger. De beste beurstips vind je zo niet alleen bij de beste beleggers, maar ook bij de beste zakenmannen. Een van de succesvolste zakenmannen allertijden, is niet toevallig ook een van de beste beleggers allertijden. Zijn inzichten als zakenman zijn daarom minsten zo waardevol als zijn inzichten als belegger.

Warren Buffett is niet alleen een legendarische belegger, hij is ook een zeer succesvolle zakenman. En dat vergeten veel mensen. Het een heeft natuurlijk effect op het ander, daarom dat Warren Buffett investeert in bedrijven en niet in aandelen.

Zo zei Warren Buffett: “Wanneer je naar aandelen kijkt als een investering – zoals je doet met een huis – bekijk ze dan als een bedrijf.”

Volgens Buffett moet je dus geen aandelen kopen omdat je denkt dat de prijs gaat stijgen. Koop geen aandelen, maar bedrijven. Je wordt namelijk mede-eigenaar van een bedrijf waarvan je denkt dat de waarde in de toekomst zal stijgen doordat ze winst produceren.

Dit zijn 9 beurstips van Warren Buffett als zakenman: 

# 1. Blijf kalm in tijden van volatiliteit

Veranderingen in de winst op korte termijn maakt voor Buffett niet veel uit. Hij verdient liever zeker 15% op lange termijn dan misschien 12% op korte termijn. De beurskoers is een reflectie van het sentiment op korte termijn, de waarde van een bedrijf is de reflectie van de waardering op lange termijn.

# 2. Verkoop geen goede bedrijven

Wanneer bedrijven liever de focus leggen op korte termijn resultaten, zullen ze ook korte termijn beleggers aantrekken. Buffett focust liever op de lange termijn. Goede bedrijven moet je dan ook bijhouden en niet verkopen zolang daar geen fundamentele reden voor bestaat.

# 3. Blijf de focus behouden

Zelfs goede bedrijven kunnen verschillende jaren stagneren wanneer het management de focus verliest. Veel bedrijven laten zich verblinden door de jacht op een overname van minder kwalitatieve bedrijven en verliezen de focus op wat echt belangrijk is.

# 4. Kosten laag houden

Lage kosten zorgen voor lage prijzen en lage prijzen trekken meer klanten aan.

# 5. Maak bonussen simpel

Warren Buffet gelooft niet in aandelenopties die van 0 tot enorm veel kunnen gaan. Dit heeft een verkeerd effect op de persoon die de bonus kan behalen. Bonussen moeten simpel zijn en moeten te maken hebben met de economische prestaties van het bedrijf.

# 6. Blijf uit de problemen

Wanneer je niet op een bepaald eindpunt wilt belanden, moet je ook geen zaden planten die je daar kunnen brengen. Wie steeds te veel risico’s neemt, zal vroeg of laat de prijs daarvan betalen.

# 7. Doe geen zotte dingen met je eigen aandelen

Wanneer je eigen aandelen ondergewaardeerd zijn, moet je ze ook niet gebruiken om andere bedrijven over te nemen. Zo betaal je altijd te veel en vernietig je aandeelhouderswaarde.

# 8. Blijf klein

Hoe groter een bedrijf wordt, hoe moeilijker het is om alles onder controle te houden. Een groot bedrijf is moeilijker om bij te sturen, denkt trager en heeft minder vat op veranderingen.

# 9. Denk aan je reputatie

Volgens Buffett is het minder erg om geld te verliezen dan om een reputatie te verliezen. Het kan een leven duren om een reputatie op te bouwen maar een minuut om een reputatie te verliezen.

Bron: CNBC

Foto Credit: iStock

Top-7 aandelen voor 2019

Wat is er beter dan goede bedrijven kopen op de beurs? Goede bedrijven kopen wanneer ze afgestraft zijn. In deze gids geven we je 7 aandelen mee die de afgelopen maanden serieus afgestraft werden. Het zijn aandelen met aantrekkelijke eigenschappen en veel herstelpotentieel.

Veel succes met deze 7 afgestrafte aandelen!