Tesla haalt steeds het nieuws met zijn enorme gigafabriek voor de productie van zijn toekomstige batterijen. Maar Tesla is lang niet alleen. In Europa schieten dergelijke gigafabrieken als paddenstoelen uit de grond. Opslag van energie in batterijen is het cruciale onderdeel naar een groene energievoorziening. En dat zal met de huidige ontwikkeling snel gaan.

In Duitsland is Daimler AG bezig met de bouw van een fabriek voor batterijen voor de elektrische auto’s van Mercedes-Benz en Mercedes Maybach. Deze fabriek zou zo’n 500 miljoen euro kosten. Het wordt een cruciaal onderdeel in de opmars van de elektrische wagens van beide merken.

Er zijn batterijen nodig voor de explosie aan elektrische wagens, maar ook voor de opslag van wind- en zonne-energie. Dit is de ontbrekende schakel om groene energie te gebruiken op momenten dat de zon niet schijnt en/of de wind gaat liggen. Beide sectoren werken samen en dat is een enorme stimulans.

Analisten verwachten dan ook dat de kostprijs voor batterijen snel kan dalen. Volgens specialist Nikolas Soulopoulos zijn elektrische auto’s tegen 2030 al goedkoper dan benzineauto’s.

kostprijs elektrische en benzine wagens

De globale markt voor batterijen zal meer dan waarschijnlijk verdubbelen tegen 2021. En het marktaandeel van Europa zal meer dan waarschijnlijk ook verdubbelen. Naast Duitsland plannen ook Zweden, Hongarije en Polen een grote batterijfabriek uit de grond te stampen. Hierdoor moet de kostprijs voor batterijen van elektrische wagens van merken als Mercedes, Volkswagen en Renault dalen met 43%.

Ontdek in dit gratis rapport welke grondstof en welke aandelen het meest profiteren van deze trend.

Maar ook elektriciteitsproducenten trekken aan dezelfde kar. Het Italiaanse Enel zag de output van zijn grid met 30% stijgen nadat de productie van windenergie werd gekoppeld aan batterijen. Het Finse Fortum Oyj test een gelijkaardig project voor zijn zonne- en windenergie.

Het Zuid-Koreaanse duo LG en Samsung zijn momenteel de marktleiders in de sector. Maar naast de gigafabriek van Tesla en de batterijfabrieken in Europa zijn er ook nog eens 8 fabrieken in aantocht in China.

Goedkopere batterijen

De sector staat nog in zijn kinderschoenen en het is nog steeds de vraag of ze kunnen ontwikkelen naar massaproducten. Maar het is duidelijk dat dergelijke evolutie niet enkel goed is voor de natuur, maar ook voor beleggers die op de juiste paarden wedden.

Bron: Bloomberg

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>