E-commerce gigant Amazon beleefde geen goede beursdag vrijdag. Het aandeel ging met 14 procent omlaag omwille van het teleurstellende kwartaalrapport. Ook hun vooruitzichten voor het komende kwartaal waren behoorlijk mager, namelijk enkele miljarden onder de analistenverwachtingen. Het was de slechtste beursdag voor Amazon sinds juli 2006.

Vrijdag was een slechte dag voor Amazon, de slechtste sinds jui 2006. Het aandeel tuimelde met 14 procent naar beneden omwille van een teleurstellend kwartaalrapport en teleurstellende vooruitzichten voor het tweede kwartaal. Hun omzet bedroeg 116,4 miljard dollar, een toename van 7 procent tijdens Q1, de traagste groei die het bedrijf ooit heeft gekend.

Hun operationele inkomsten bedroegen 3,7 miljard dollar, een pak lager dan de 8,9 miljard dollar van vorig jaar en ook lager dan de analistenvoorspelling van 5,3 miljard dollar. De winst per aandeel was 7,38 dollar, bijna een volledige dollar onder de verwachting van 8,36 dollar.

De prognose voor het huidige kwartaal was ook niet bepaald opbeurend. Amazon verwacht tijdens het tweede kwartaal een omzet te draaien van 116 tot 121 miljard dollar. Analisten dachten eerder aan een omzet van 125,5 miljard dollar. Deze vooruitzichten deden beleggers nog meer schrikken. Het gevolg was een massale uitverkoop van Amazon aandelen.

Verbetering in zicht?

Analisten, zoals Truist Securities’ Youssef Squali, blijven ‘bullish’ over Amazon. Squali verwacht dat de vooruitzichten zullen verbeteren tijdens de tweede jaarhelft. Momenteel spelen zwaarwichtige factoren zoals de oorlog in Oekraïne en de zware besmettingsgolf in China een grote rol. Ook de koopkracht van consumenten staat tegenwoordig onder druk.

We should start seeing material improvement to labor and fixed cost efficiency in 2H22, starting with Prime Day in July and then in the seasonally strong 4Q22.

De vraag is uiteraard hoe de Amerikaanse economie de renteverhogingen van de Federal Reserve gaat verteren. Als de Amerikaanse economie in een recessie beland, wordt het voor Amazon moeilijk om beter te presteren dan het afgelopen kwartaal. Bij een zachte aanpak van de Fed, is de kans groot dat een recessie wordt vermeden en Amazon dus kan heropleven.

Bronnen: Annie Palmer – CNBC

Foto: Geralt – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>