Het grote Berkshire Hathaway publiceerde zaterdag hun kwartaalrapport onder begeleiding van Warren Buffett en Charlie Munger. De nettowinst van het conglomeraat stelde teleur met slechts 5,46 miljard dollar voor het eerste kwartaal dit jaar. Dat is 53 procent lager dan dezelfde periode vorig jaar. De oorzaak ligt bij de tragere economische groei, aldus Buffett en Munger.

Het zal zeker geen feestelijke gebeurtenis zijn geweest tijdens de persconferentie van Berkshire Hathaway. Warren Buffett en kompaan Charlie Munger publiceerden zaterdag het kwartaalrapport en dat viel best tegen. Met een nettowinst van 5,46 miljard dollar heeft het conglomeraat het beduidend slechter gedaan dan de 11,71 miljard dollar van Q1 vorig jaar.

Ook hun oorlogskas ging er op achteruit, maar dat heeft te maken met de recente overnames die het bedrijf heeft gedaan. Hun berg cash ging van 146 miljard naar 106 miljard dollar. Eind maart had Buffett nog 11,6 miljard dollar neergeteld voor verzekeringsconcern Alleghany.

Er is ook flink wat geld gegaan richting hun positieuitbreiding in Chevron. Het oliebedrijf is momenteel hun derde grootste positie in portefeuille met een waarde van ruim 27 miljard dollar, net boven hun positie in American Express. Dat er dus minder cash beschikbaar is in oorlogkas, heeft te maken met overnames en het uitbreiden van hun belangen in andere bedrijven.

De reden waarom Berkshire minder heeft gepresteerd tijdens Q1 dit jaar, heeft te maken met de economische groeivertraging in de USA. Uiteraard hebben de oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland en de lockdowns in China er ook iets mee te maken. Algeheel loopt het wat minder goed met de wereldeconomie en dat voelen ze bij Berkshire Hathaway.

Bronnen: Fred Imbert – CNBC

Foto: DonkeyHoteyFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>