Het jaar 2018 is tot nu toe een prachtjaar geweest voor het technologiebedrijf Advanced Micro Devices (AMD). Het aandeel is tot nu toe, sinds januari, verdrievoudigd. Begin dit jaar noteerde het aandeel van AMD aan 10 dollar, op dit moment is één stuk 30 dollar waard. Maar gisteren verliep het stroef, Advanced Micro Devices verloor meer dan 5 procent van zijn waarde.

Advanced Micro Devices, beter bekend als AMD, heeft dit jaar al een onwaarschijnlijk sterk parcours afgelegd. Begin januari kon je het aandeel nog kopen voor ongeveer 10 dollar per stuk. Daar moet je de dag van vandaag echter wat bijleggen. Begin deze week noteerde het aandeel nog aan 33,50 dollar maar donderdag zakte de waarde met 5,37 procent en sloot de handelsdag af aan 30 dollar.

Winstneming

Dit valt echter wel goed te relativeren gezien het aandeel een dag eerder met meer dan 7 procent was gestegen. Die stijging volgde na het onthullen van de nieuwe producten van Apple. Het rendement van augustus ligt op 50 procent en over het gehele jaar is dit zelfs 200 procent.

AMD noteert hiermee nog altijd niet op zijn absolutie piek, die haalde het aandeel net voor de internetzeepbel barstte. Toen was één aandeel van de chipfabrikant 43,50 dollar waard.

Volgens Scott Redler, technisch strateeg bij T3Live.com, is de daling van donderdag niet onlogisch. Hij vermoedt dat er beleggers zijn die hoogtevrees beginnen te krijgen en hun winsten willen veiligstellen. AMD haalde donderdag het meeste handelsvolume van alle aandelen op de S&P 500.

In totaal werden er 301 miljoen aandelen verhandeld. Het tweede meest verhandelde aandeel was dat van hun concurrent Micron hoewel dat aandeel de handelsdag afsloot aan 4,5 procent winst.

Bronnen: CNBC

Foto: Fritzchens Frits – Flickr