Het aandeel van de techgigant Apple doet het momenteel niet zo goed. Sinds zijn hoogtepunt op dinsdag 13 maart, is de koers al met 11 procent gezakt. Dat betekent een waardeverlies van maar liefst 101 miljard dollar. Nu het aandeel meer dan 10 procent is gedaald, bevindt het zich in correctiemodus. De daling wordt veroorzaakt door teleurstellende verkoopcijfers.

Er hangen donkere wolken boven het hoofdkantoor van Apple in Californië. Er heerst namelijk paniek binnen het bedrijf en op Wall Street. Het onheil komt van Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSM), één van de chipleveranciers voor Apple. Donderdag stuurde het bedrijf een winstwaarschuwing de wereld in met als gevolg dat beleggers hun aandelen van de hand deden.

Het aandeel noteerde op 13 maart nog aan 183,50 dollar. Vandaag is één aandeel nog ‘maar’ 162,94 dollar waard. Dat is een daling van ongeveer 11 procent ten opzichte van het hoogtepunt in maart.

Dalende verkoopcijfers

Het probleem van Apple ligt bij de neerwaartse trend in de verkoopcijfers van hun toestellen. Het bewijs is onder andere de teleurstellende verkoop van de nieuwe iPhone X. AMS, een andere leverancier die optische sensoren levert, is er ook niet gerust in voor het tweede kwartaal.

Zij verwachten dat de verkoop met 50 procent zal dalen omdat Apple minder sensoren gaat afnemen door de zwakke vraag naar de iPhone X. JP Morgan voorspelt niet veel goeds voor de komende maanden. Zij vermoeden dat ook andere leveranciers beneden de verwachtingen gaan presteren.

Mizuho Securities, een investeringsbank gevestigd in Tokio, verwacht dat de tweede helft van dit jaar nog slechter zal zijn dan nu het geval is. De bank voorspelt een productiedaling van 2 procent ten opzichte van vorig jaar en dat de verkoop van de nieuwe aankomende iPhone-modellen met 15 procent zullen afnemen.

Bronnen: HLN, CNBC

Foto: William Hook – Flickr – CC BY-SA 2.0