Het aandeel van de Chinese hardware fabrikant Lenovo heeft zware klappen gekregen vrijdag. Het sloot de handelsdag af met 15 procent verlies en noteerde zelfs op een bepaald moment aan een verlies van 23 procent. Beleggers deden hun aandelen van de hand omwille van geruchten dat Lenovo zijn concurrenten Amazon en Apple zou bespioneren aan de hand van ‘spy chips’.

Lenovo, dat zijn hoofdkwartier in Hong Kong heeft, werd vrijdag geteisterd door beschuldigingen van Amazon en Apple. De hardware fabrikant zou naar verluidt spionage praktijken uitoefenen door middel van kleine chips aan te brengen tijdens de productie en assemblage van onderdelen.

Deze onderdelen worden/werden gebruikt voor de data centers van Amazon en Apple. Volgens een grondig onderzoek van de Amerikaanse overheid, dat gestart werd in 2015, heeft Lenovo op deze manier veel informatie en geheimen kunnen vergaren van Amerikaanse bedrijven.

Lenovo zou daarvoor hebben samengewerkt met Super Micro, een bedrijf dat computers en servers samenstelt. Beide bedrijven ontkennen ten stelligste alle betrokkenheid in dit dossier. Maar de reactie op de financiële markten is onverbiddelijk, beleggers zijn duidelijk niet tevreden met de berichtgeving en het aandeel van Lenovo daalde met maar liefst 15 procent.

Technologieaandelen

De schade bij Apple en Amazon valt goed mee. Beide bedrijven verloren respectievelijk 1,75 en 2,21 procent van hun waarde. Leo Sun, technologie expert bij The Motley Fools, beweert dat dit komt omdat beleggers Amerikaanse technologiebedrijven verkiezen boven Chinese technologiebedrijven. Daarenboven is Lenovo volgens het onderzoek zwaar in de fout gegaan.

I’m pretty sure that Lenovo is down because it’s a Chinese company which provides (personal computers) to many enterprise customers in the US. Therefore, companies will likely choose an American PC maker, like (Hewlett Packard), as a safeguard.

De timing is alvast ongelukkig, vooral nu de Verenigde Staten van Amerika en China niet goed overeen komen met elkaar op handelsvlak. Chinese technologieaandelen zouden het de komende weken zwaar kunnen krijgen, net zoals toen Amerikaanse technologieaandelen door een moeilijke periode gingen door het data-lek van Facebook.

Bronnen: CNBC

Foto: Acid Pix – Flickr – CC BY 2.0